fbpx

Kiváló hatékonyság és hosszú tartamhatás a gyomirtásban

Írta: - 2022 október 03. -Hirdetés

A hosszú tartamhatás és a kiváló hatékonyság kulcskérdés a kalászos őszi gyomirtásában – erre a válasz a Box-R Pack.

Gyomfertőzött kalászos
A rozsnok nagyon kemény ellenfél

Az őszi gyomirtás fontossága

A jelenlegi időjárási szélsőségek miatt már a tápanyagok mellett a vízért is versenyeznie kell a kultúrnövényeknek a gyomokkal. Korai vetés, alacsonyabb csíraszám, új talajművelési és más technológiák előretörése okán a gyomviszonyok is megváltoztak az utóbbi pár évben. Például az egyszikűek felszaporodása soha nem látott mértéket kezd ölteni, illetve az egyéb gyomokkal konkuráló kalászos állomány nem tud megfelelően fejlődni, tehát egy kedvezőtlen őszi kezdéssel a tavaszt is befolyásoljuk.

Az egyszikűekről: a kalászosok gyomflórája napjainkban jelentős változáson megy keresztül, az egyszikűek fertőzése ugrásszerűen megnőtt, a forgatás nélküli művelés, az egyre korábbra húzódó vetésidő, az alacsony tőszám, a hektikus időjárás, a télen át csírázó gyomnövények, egyes fajok megváltozott gyomirtó szer érzékenysége új kihívást jelentenek a gyomirtás tervezésében. Ma már nem csak a klasszikus nagy széltippan megjelenése jellemző, hanem más egyszikűek is komoly kihívást okoznak, mint a parlagi ecsetpázsit, perje-félék.

A szőnyeggyomokról: A jellemzően tél végén, nagyon kora tavasszal károsító kétszikűek ellen, mint a tyúkhúr, árvacsalán, árvácska, veronika-félék ellen tavasszal már nem tudunk érdemben védekezni, erős fertőzés esetén megnehezítik a kalászos bokrosodását, fogékonyabbá válik az állomány a betegségekre, csökkentik a termést. A felsorolt apró termetű, de nagy egyedszámuknál fogva komoly kárt okozó gyomnövények ellen a leghasznosabb, ha ősszel beavatkozunk egy hosszú hatástartamú készítménnyel.

Gyomfertőzött mezőgazdasági kultúra
A tél végére minden műtrágyát megevett a gyom, indul a harc a vízért

Ha ősszel gyomirtunk…

  • korán kikapcsoljuk a konkurens gyomokat, zavartalan kezdeti fejlődést, jobb bokrosodást, biztonságosabb áttelelést biztosítunk;
  • elkerüljük a tavaszi munkacsúcsot, érzékeny szomszédos kultúra elsodródás esetén történő károsodását is csökkenthetjük;
  • a rezisztencia kialakulásának a kockázatát minimálisra csökkenthetjük;
  • valódi, hosszú tartamhatással rendelkező készítmény esetében teljes tenyészidőszakra gyommentes területet biztosítunk. Ezáltal csökken a területünk gyommagkészlete, a következő években könnyebb dolgunk lesz;
  • termést mentünk. A jónak tűnő tavaszi gyomirtási eredmény ellenére lehet, hogy bizonyos gyomfajok már elvittek pár tonna termést.

A megoldás

Kell egy olyan gyomirtó készítmény, amely megoldást nyújt az egyszikűek ellen, új, még nem nagy területen használt hatóanyagának köszönhetően megtöri a rezisztencia kialakulását, és hosszú tartamhatással rendelkezik a télen át csírázó fajok ellen. Egy ilyen készítmény segíti a kalászos bokrosodását, erős télbe indulását, ha gyommentes közegben telel a búza és az árpa, jobb a télállósága, kedvezőbb a tavaszi megindulása, jobb a betegség-ellenállósága, magasabb a termés.

Vékony egércsenkesz fertőzés a területen
Vékony egércsenkesz majdnem mindent túlél

A Syngenta a lehető legjobb őszi megoldást adja az önök kezébe

A Syngenta őszi kalászos gyomirtó szer csomagja a Box-R Pack az egyik legjobb őszi gyomirtási megoldás kalászosokban.

A Box-R Pack 5 ha-os csomag (15 l Boxer + 250 g Alliance 660 WG) kitűnő kombináció a kalászosok őszi gyomirtására, széles spektrumának köszönhetően megoldást nyújt a legfontosabb gyomnövények ellen, szelektív, korai gyomkikapcsolást biztosít, kitűnő a tartamhatása, nincs utóvetemény korlátozás, ezáltal jól kezelhető a vetésváltás.

Őszi búza és őszi árpa kultúrában használható, dózis: 3,0 l/ha Boxer +50 g/ha Alliance.

Javasolt kijuttatási időpont: őszi korai posztemergensen, a kalászos kultúrnövény 3 leveles állapotában, a gyomnövények minél kisebb fejlettségénél. Egyes gyomfajok, például a parlagi ecsetpázsit érzékenyebbek kelésük előtt a készítményre.

A Box-R Pack használatával megakadályozhatjuk, hogy felszaporodjanak az egyszikűek a területünkön, kedvező hektárköltségével gazdaságosan beilleszthető a kalászosok termesztéstechnológiájába.

Őszi gyomirtással jó kezdetet biztosítunk, ami csak jó folytatást eredményezhet. Szakmai szempontból a legjobb választás a Box-R Pack.

Syngenta