fbpx

Csuromvizes a maradék kukorica, hogy vetünk így búzát?

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 szeptember 26.

Nem sok kukorica termett idén, de ami igen, annak nagyon le kellene már jönnie a tábláról. Az időjárás azonban kitartóan esősnek ígérkezik.

 gombás kukoricacső
Ha azt hittük volna, hogy csak a mennyiséggel lesz gond… (fotó: Horizont Média)

Telítettek a talajok

Az elmúlt hét második fele és e hét hétfője is országszerte csapadékosan alakult: hazánk délkeleti, mintegy négyötödén 20 mm-t meghaladó eső hullott, de délen és keleten nagy területen esett 30-40 mm-t meghaladó mennyiség, sőt délnyugaton helyenként a 100 mm-t is meghaladta a lehullott csapadék mennyisége – írja a met.hu. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege főleg keleten haladja meg a sokéves átlagot. A felszín közeli talajréteg gyakorlatilag az egész országban teljesen telítetté vált, és egyre nagyobb területen jut a középső és mélyebb rétegekbe is a nedvességből. A hőmérséklet csúcsértéke a múlt héten csütörtökön még 25-30 fokig emelkedett, majd péntektől jelentős lehűlés kezdődött. A szél mérséklődésével az éjszakák jelentősen hűltek, sokfelé 5 fok alá csökkent a hőmérséklet.

talajnedvesség
A felső talajréteg mindenütt telítetté vált (forrás: Met.hu)

Keresztbe tett a betakarításnak

A kukorica betakarítása – bár sokfelé már nyáron lesilózták – folyamatban van. A gazdák nemcsak a gázárak októberi emelkedése miatt sietnének vele, de a helyére többnyire búzavetést terveztek, amit szeretnének időben elvégezni. A sok eső most ezt a tervet is meghiúsítani látszik. (Lásd hamarosan országos körképünket.)

Az elmúlt hetekben érkezett csapadék a kukoricának már nem számított, a betakarítást hátráltatta, de az őszi vetésekhez nélkülözhetetlen volt. A repce a bőséges csapadék hatására szépen fejlődik, és az őszi kalászosok későbbi vetéséhez, a jó magágy készítéséhez is nagy szükség van a talajok nedvesedésére. A csapadékos időben azonban a gyomok is gyors növekedésnek indultak, és a gombás megbetegedéseknek is kedvezett a megnövekedett páratartalom.

További esők jönnek

Az előttünk álló egy hét során még marad a hűvös, csendes, őszi idő, majd vasárnaptól enyhébb és több hullámban is igen nedves légtömegek érkeznek hazánk fölé. Pénteken csak északkeleten lehetnek futó záporok, a szombat száraznak ígérkezik, a legtöbb napsütés ezeken a napokon várható. Vasárnaptól egyre több felhő érkezik, és hétfőtől újabb országos, kiadós csapadék valószínű. A jövő hét közepéig nagy területen hullhat újabb 20 mm-t meghaladó mennyiségű eső.

Az eddigieknél kevésbé felhős péntek és szombat éjjel lehet a leghidegebb a héten, akkor többfelé alakulhatnak ki talajmenti fagyok, sőt a fagyzugos helyeken már 2 m-es magasságban is előfordulhat rövid hajnali fagy. Vasárnaptól mérséklődik az éjszakai lehűlés. A maximumhőmérséklet a péntekre várható 15-20 fokról emelkedik, a jövő hét elején a részben napos területeken akár 23-24 fok is lehet, a tartósan esős területeken viszont kevéssel 20 alatt marad.