fbpx

A háború dacára minden gabonából több termett Ukrajnában

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 február 03.

Bár a kukorica betakarítása januárban még mindig folyamatban volt, az már látszik, hogy az ukrán mezőgazdaság figyelemre méltó alkalmazkodási képességgel bír, még háború idején is.

teherkikötő
Megoldódni látszik a kikötőkből induló export problémája is (forrás: port.today)

4,5 millió tonnával több kukorica

Január 4-éig 3,6 millió hektárról 28,4 millió tonna tengerit hordtak a raktárakba az ukrán gazdaságokban. Tekintve, hogy 4 millió hektár a levágandó terület, az elemzők 31,5 millió tonnára teszik a várható végeredményt. A háború első évében 27 millió tonnás kukoricaterméssel zárták a szezont, így a növekedés 2023-ban 16,5%-os. (A háború előtt 41 millió tonnás volt az ukrán kibocsátás kukoricából.)

A kalászosok aratása már a nyáron befejeződött, ezekből a végső számok az alábbiak:

– búza: 22,5 millió tonna (+11% vs 2022/23),

– árpa: 5,9 millió tonna (+2%),

– rozs: 240 ezer tonna (+24%).

A fenti mennyiségek nem tartalmazzák az orosz fennhatóság alatt álló területek termelését, és azt mutatják, hogy az ukrán mezőgazdaság figyelemre méltó alkalmazkodási képességgel bír, még háború idején is.

Hogy megy az export?

Miután Oroszország 2023 júliusában felmondta a gabonafolyosó-egyezményt, és megtámadott minden ukrán kikötőt, az ország exportszámai drasztikusan visszaestek. A kiviteli számok novemberre rendeződtek vissza, amikorra Ukrajna megoldotta, hogy a hajói szinte kizárólag román és bolgár felségvizeken közlekedve érjék el a Boszporuszt. Ezenkívül megteremtették a hajók a biztosításának anyagai hátterét, végül a biztosítási díjak is csökkenni kezdtek. December végéig havi átlagban 2 millió tonna terményt tudtak a tengeri kikötőkben exportra indítani, az év utolsó hónapjában azonban már 5,2 millió tonna gabona került a hajókra – ez elsősorban a kukoricát jelenti.

ukrán gabonaexport

Elemzők szerint, ha az ország képes lenne havi szinten tartani egy 4 millió tonnás kiszállítási ütemet, akkor a tavalyi termésből csak 5 millió tonna maradna raktáron a következő aratásra (ez 80%-ban búza lenne). Mivel a Duna és Konstanca szállítási kapacitásai folyamatosan bővülnek, a tempó tartásának elméletben nincs akadálya.

Lásd még a témában: Ukrajna: a háború hatása az exportra annyi, mint egy aszályé?