fbpx

Szója, repce: nagy a növekedés, erősek az árak

Írta: Kohout Zoltán - 2022 szeptember 22.

… és persze az árak is tartják magukat. Olajnövény-piaci kitekintés az AKI-tól.

Szója: romlottak a terméskilátások

Az Oil World jelentésélt idéző Agrárközgazdasági Kutatóintézet friss közlése szerint a globális szójababtermés az előző szezonhoz képest 9 százalékkal nagyobb, 386 millió tonna lehet. Az északi féltekén 172,1, a déli féltekén 214 millió tonna babtermés betakarítására van kilátás. A várható felhasználás 377 millió tonnára tehető, így 97 millió tonna (+10 százalék) szójabab maradhat a tárolókban a szezon végére. Az Európai Unióban jelentősen romlottak a terméskilátások: az egy évvel korábbihoz képest 7 százalékkal kevesebb, 2,5 millió tonna szójabab kerülhet a tárolókba idén. Itthon az egy évvel korábbitól 19 százalékkal elmaradó, 130 ezer tonna termést jeleznek a Tallage szakértői. Az AKI PÁIR adatai szerint a full-fat (extrudált) szója tonnás ára szeptemberben nettó 250 ezer forint körül alakult.

Repce: elfogadható termés

Ugyancsak az Oil World szeptemberi becslése, hogy a repcemag és a canola globális termelése (74 m tonna) 12 százalékkal múlhatja felül az egy évvel korábbit. Ez 2,4 millió tonnával haladhatja meg a 72 millió tonnára jelzett felhasználást, így a zárókészlet 38 százalékkal közel 9 millió tonnára nőhet. Az EU-ban a tavalyi gazdasági évinél csaknem 13 százalékkal több, 19,2 millió tonna repcemagot arathatnak, különösen Csehországban, Szlovákiában és kisebb mértékben Ausztriában jók a betakarítási eredmények. Itthon és Bulgáriában az előző évinél alacsonyabb termést arattak. A repce tonnánkénti ára szeptember derekán 265,4 ezer forint, ami majdnem felével magasabb, mint tavaly ilyenkor.

Itthon drága, de kevés lesz a napraforgó

Napraforgómagból a világon összesen 53,5 millió tonnát – a tavalyinál majdnem 10 százalékkal kevesebbet – arathatnak. A globális felhasználást 55 millió tonnára becslik, így 6,3 millió tonna olajmag megy át a következő évre. Az EU délkeleti tagországaiban augusztus végén megkezdődött a napraforgómag betakarítása. Különösen gyenge a termés itthon, Romániában és Bulgáriában, de Spanyolországban is alacsony hozam várható. Az EU-ban bő 9 millió tonnás napraforgótermést jeleznek, ami 11 százalékkal múlná alul az előző szezont. Az AKI PÁIR adatai szerint a magas olajsavtartalmú napraforgómagot (HO) 297 ezer, a nagy olajtartalmú napraforgómagot (LO) 236,5 ezer forint/tonnáért vásárolták a feldolgozók és a kereskedők szeptember második hetében. Az ipari napraforgómag (magas olajsavas napraforgómaggal együtt) áfa és szállítási költség nélküli termelői ára átlagosan 262,1 ezer forint/tonna (+73 százalék) volt.

(forrás: AKI)