fbpx

Olajmagárak – Drukkolni kell a másfél tonnás átlagnak

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 szeptember 06.

A gyenge magyar repce- és a még gyengébbnek látszó napraforgótermés fényében nem csoda, ha tonnánként 250-300 ezer forintot kérünk bármelyik olajmagért. Vélhetően a szóját sem adják olcsóbban a termelők. A feldolgozók azonban más beszerzési forrásokhoz is fordulhatnak.

napraforgótábla
Sokan már rég lemondtak a napraforgójukról… (fotó: Horizont Média)

Szója: az ukrán és a brazil a nyerő

Az élénk exportkeresletnek, a szójaolaj drágulásának és a száraz időjárás miatt romló termésvárakozásoknak köszönhetően az USA-ból származó szójabab azonnali exportára emelkedik, sőt a Brazíliából induló szállítmányok ára is, mivel alacsonyak a szójadara- és szójaolajkészletek – írja az AKI. A távolabbi szállítási időkre (november, január) ellenben mindenütt erős az áresés, leginkább a rekord nagyságúra várt brazil termés miatt.

Szeptember 6-án Chicagóban a novemberi szállítású szójabab ára tonnánként 518,5 dollár, ami a gyenge magyar valuta miatt 211 ezer forintnak felel meg, a januári pedig 520 dollár. Ezzel szemben az ukrán szójabab 460 dollárért a nyugati határra érkezik, a GM-mentes babot pedig 478 dollárért vesztegetik. (A tengeri kikötőkben pár dollárral ennél is olcsóbb a szója.) Így a magyar takarmánygyártás 187 ezer forintnak megfelelő összegért veheti át az alapanyagot a határállomáson most, illetve megvárhatja a novemberi brazil daraszállítmányokat.

A magyar szójatermelők csak az igényes osztrák vevőkre számíthatnak, akik jobban bíznak a mi GM-mentes árunkban, mint az ukránokéban. Megjegyzendő, hogy Szerbia az utóbbi években 4-9 millió dollár értékben szállított be Magyarországra szójababot. Idén is 220 ezer hektáron termelik a növényt, ami az optimista becslés szerint 610 ezer tonnás termést eredményezhetne, de közelebb áll a valósághoz az 520 ezer tonna. Ebből elviekben 175 ezer tonna indulhatna útnak a Dunán – akár egészen Ausztriáig. Ha a tényadat csak 50-85 ezer tonna lesz, akkor is számolnunk kell vele, hiszen a magyar exportvolumen is éppen ennyi.

Repce: Párizsban is olcsóbb

Németországban az ukrajnai termés piacra kerülése miatt csökken a repcemag azonnali és novemberi exportára. A GrainTrade szerint Ukrajna nyugati határain a 35 mm-nél kisebb repcemagot 450 dollárért (183 ezer Ft) lehet megszerezni tonnánként, míg a tengeri kikötőkben 562 dollárért (229 ezer Ft). Oroszországban az AKI jelentése szerint ennél is jóval olcsóbb az olajmag (423 dollár), de ez Európa számára csak abból a szempontból érdekes, hogy talán szelídít valamicskét az ausztrálok 553 dolláros, illetve a kanadaiak 719 dolláros (!) kikötői ajánlatain.

Eközben most Párizsban a novemberi repce ára a 607 eurót súrolja tonnánként, ez magyar pénznemben 245 ezer forintnak felel meg. Ehhez képest a hazai termény ára augusztus utolsó hetében még 282 ezer forint volt. Vajon ki veszi meg?

Napraforgó: versenyképes a hazai

Ukrajnában még mindig kapható tavalyi napraforgómag, amit tonnánként 558 dollárért (227 ezer Ft) raknak hajóra a tengeri kikötőkben, illetve van napraforgódara is 240 dollárért. A napraforgóolajat tonnánként 1290 dollárért (525 ezer Ft) indítják tengeri útjára. Az idei európai termés azonban silánynak látszik, a szeptember–decemberi szállítású francia és a holland olajmagért az AKI adatai szerint 45-47 dollárral kell többet fizetni, mint eddig, azaz 670-700 dollárt (273-285 ezer Ft).

Eközben Magyarországon a 34. héten a HO napraforgót 292 ezer forintért, az LO-t 252 ezer forintért lehetett felvásárolni a termelőktől. Tekintve a szállítási díjakat és azt, hogy hagyományosan hazai termésből dolgozik a magyar feldolgozóipar, a 280 ezer forint körül szóró ajánlatok rendben vannak. Aki 1,4 tonnánál többet tud lehozni a tábláról, némi nyereséggel is számolhat. Sajnos, az is el kell hogy indítsa a kombájnt, akinek egy tonna sem jött össze, hiszen mérsékelnie kell a jövő évi árvakelést a táblában.

Lásd még kapcsolódó cikkünket: Ömlik az EU-ba a repce- és a napraforgómag.