fbpx

A világ legjobb ügyfelei, ha paradicsomvásárlásról van szó

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 szeptember 22.

A németek nemcsak sokat vásárolnak ebből a zöldségféléből, de sokat is fizetnek érte. A franciák vagy az amerikaiak sokkal kevésbé jó ügyfelek.

paradicsom
A németek a világpiaci átlag dupláját is megadják értre (fotó: Horizont Média)

A top-3 közül kettő európai

2021-ben az Egyesült Államok, Németország és Franciaország adta a világ paradicsomimportjának 38%-át. Az Egyesült Államok vezette a toplistát csaknem 2 milliárd kilogrammal, ami a világpiaci forgalom mintegy negyedét adta. Legnagyobb beszállítója Mexikó, innen származott az importált paradicsom 90 százaléka.

Ehhez képest a németek közel 9 százalékos és a franciák 6 százalékos világpiaci importrészesedése elenyészőnek mondható, de így is bő 700, illetve 500 millió kilogramm paradicsom behozataláról beszélünk. A németek leginkább a hollandoktól vásároltak, több mint dupla mennyiség érkezett hozzájuk ebből az apró államból, mint Spanyolországból. Franciaország hagyományosan Marokkótól vásárolja a legtöbb paradicsomot, a Spanyolországból származó import meg sem közelíti az innen származó mennyiséget. (Egyébként maga Spanyolország is vásárolt az afrikai országtól 81 millió kiló paradicsomot reexport céljára.)

A világ negyedik legnagyobb paradicsomvásárlója Oroszország volt 427 millió kilóval (5%), őt követte Pakisztán közel ugyanekkora mennyiséggel. Irak és az Egyesült Királyság 350-330 millió kilogrammos importja 4 százalékos piaci részesedésre volt elég 2021-ben. Európa kapuja, Hollandia pedig 240 millió kiló paradicsomot szállított még be a saját termelése mellé.

A németek kirívóan sokat fizetnek

A világ legjobban fizető ügyfelei Németország, az Egyesült Királyság és Hollandia. Ezekbe az államokba átlagosan 1,97 €/kg, 1,57 €/kg, illetve 1,38 €/kg-os áron lépett be a paradicsom 2021-ben. A világátlag alig több mint egy euró volt egy kilogramm importparadicsomért.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: A spanyol paradicsom is a holland zöldség helyét akarja.