fbpx

Feszes lesz a cukorpiac az idei betakarítás után

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 május 30.

Az északi féltekén növekszik a cukorrépa, fejlődik az ázsiai cukornád, eközben a brazilok már egy nehéz termelési szezon eredményét igyekeznek cukorrá és etanollá feldolgozni. Az elemzők pedig letették az asztalra a globális termelésre vonatkozó várakozásaikat.

cukorrépa
Az EU-ban most kevesebb lehet a cukorrépaterület (forrás: 1.bp.blogspot.com)

Nem követi a termelés az igényeket

2022/23 folyamán a globális cukorgyártás az előrejelzések szerint 1,7 millió tonnával 182,9 millió tonnára emelkedik, mivel Brazíliában és Kínában jobb lehet a termés a tavalyinál. A fogyasztás várhatóan új rekordra emelkedik a kínai, indiai, indonéz és orosz piacok növekedésének köszönhetően. A globális fogyasztás növekedése meghaladja a termelés növekedését, így a szezon végére csökkennek a készletek. Ez mindig jó hír az európai cukorrépatermelőknek.

Az északi féltekén India termelése az előrejelzések szerint a múlt évi rekord után most 3 százalékkal csökkenni fog (35,8 millió tonna). A fogyasztás magas szinten várható, így az exportálható mennyiség mintegy 40 százalékkal 5 millió tonna körüli szintre esik vissza a számítások szerint. Idén június 1-től a cukor minden formájára exportengedélyt kell kérniük az indiai kereskedőknek. A rendelkezés az EU-ba irányuló, tarifa-szabályozás alá eső mennyiséget nem érinti.

Maga az Európai Unió 250 ezer tonnával kevesebb cukrot gyárthat az idei termésből, ami 16,3 millió tonnát jelent. Ennek oka, hogy a gazdálkodók részben jövedelmezőbb kultúrákra váltottak a cukorrépa helyett. (Lásd ezzel kapcsolatban: Újabb cukorgyár-bezárási hullám fenyeget.) Az európai fogyasztás és az export változatlan lesz, de az import terén némi csökkenésre számítanak az elemzők.

A thaiok és a brazilok húzni fognak

Az elmúlt 10 évben Thaiföld a világ negyedik legnagyobb cukortermelőjévé vált Brazília, India és az Európai Unió mögött, picit megelőzve Kínát. Továbbá az utóbbi 10 évből kilencszer Thaiföld volt a második legnagyobb cukorexportőr Brazília mögött. Az idei betakarítást követően 10,5 millió tonnára emelkedhet a thai cukorgyártás, az exportmennyiség pedig elérheti a 11 millió tonnát a magas áthúzódó készletek miatt. Tavaly az aszály korlátozta a cukornádtermelést, majd a konténerhiány akadályozta az értékesítést.

Brazília termelése az előrejelzések szerint 1 millió tonnával 36,4 millió tonnára emelkedhet a jó termés miatt. A cukor/etanol gyártási arány várhatóan marad 45/55 százalék. A brazil fogyasztás változatlan lehet, az export emelkedni fog. A 2021/22-es évet 25,7 millió tonna cukor exportjával zárhatja a dél-amerikai ország.