fbpx

MezőHír – 2014-07 – július

Írta: Szerkesztőség - 2014 július 10.

 

 

Az online is olvasható cikkek listáját itt megtalálja.

Kedves Olvasó!

Aktuális számunk utolsó simításainál gondoltam egy nagyot, és a polcról levettem a MezőHír 2004. júliusi számát, hogy megnézzem: mik voltak a fő témák, érdekességek 10 éve, közvetlenül az EU-csatlakozás után. Bizony, sok mosolyt és némi nosztalgiát csalt az arcomra a lapozgatás!

A párhuzamok, hogy ne is egy szakmaival kezdjem: akkoriban épp a foci Európa-bajnokság tartotta lázban a sport iránt érdeklődőket, miközben most a brazíliai világbajnokság csoportküzdelmei hoztak a szokásosnál is több gólt, általában jobb meccseket. De azért maradjunk a mezőgazdaságnál: tíz éve is komoly gondot okozott a szeszélyes időjárás, így azt hiszem, mára nyugodtan kijelenthetjük, azóta ebből általános tendencia lett.

A legfőbb növénytermesztői dilemma az intervenciós vagy szabadpiaci értékesítés kérdése volt! Ha nem csalnak az emlékeim, azt az évet még az Európai Unió is „megemlegette”. Mint egy korabeli cikkben olvashattuk, 2004/05-ben és 2005/06-ban Magyarország a termeléshez viszonyított arányát tekintve az Európai Unió történetének legnagyobb méretű intervencióját hajtotta végre 8,1 millió tonna gabona felvásárlásával, ami éves szinten megközelítette a piaci mennyiség 25%-át. Ez most már persze történelem, s bár a felvásárlási ár „soha nem elég jó” egy termelőnek, érdekes csak egy pillanatra felidézni, hogy akkor az intervenciós ár durván 100 euró/tonna szinten volt meghatározva, kb. 250 Ft/euró árfolyamnál.

2004-ben is „sirattuk” már az állattenyésztést, mint az EU-csatlakozás vesztesét – ezen a fronton továbbra is várat magára az igazi fordulat. Rekordtermés volt azonban repcéből, ahol az egyik sztár-vetőmag még nem hibrid, hanem 00-ás olajrepce fajta volt (biztosan sokan emlékeznek még rá, ez volt a Honk)!

Van azonban állandóság is – mégpedig leginkább a rendezvények tekintetében! Átlapozva a tízéves újságot, érdeklődve beleolvashattam a ma is szokásos fajtabemutatók, Légyottok és Szer-show-k, Szántóföld napja, országjáró körutak beszámolóiba, a fotókat nézegetve pedig legtöbbször a ma is előadó szakemberek köszöntek vissza, picit fiatalabb kiadásban…

Ez után a kis nosztalgiázás után nem marad más hátra, minthogy a jelen szám olvasásához hasznos időtöltést, jó szórakozást kívánjak, és bízom abban, hogy tíz év múlva még derűsebb lehet az összehasonlítás!

Üdvözlettel:

Fodor Mihály főszerkesztő

Az online is olvasható cikkek listáját itt megtalálja.