fbpx

Történelmi szuperrekord a féléves mezőgép-forgalmazás

Írta: Kohout Zoltán - 2022 szeptember 14.

A mezőgazdasági gépek eladása már nyárra túlteljesítette a tavalyi csúcsot is.

Tavaly 300, idén fél év alatt 200 milliárd

Sem a Covid utáni gyártói, logisztikai problémák, sem az oroszok háborúja, sem az áremelkedések nem tudták visszavetni a mezőgazdasági gépberuházásokat – írja a GÉPmax az Agrárközgazdasági Kutatóintézet friss kimutatásai alapján. A megdöbbentő nagyságrendű rekord részben nyilván annak is köszönhető, hogy a gazdaságok igyekeztek a tavasszal nekilóduló infláció miatt előrehozni a vásárlásaikat. Érdemes lesz majd figyelni az év második felének számait… Tavaly egyébként összesen durván 300 milliárdot költött a hazai agrárium új gépekre és alkatrészekre – most már félévkor meghaladta az eladott gépek és alkatrészek összértéke a 200 milliárd forintot. Az egyéni és társas gazdaságok 165,5 milliárdért vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket – ez 80 százalékkal több, mint egy éve ilyenkor. Alkatrészekre 42,5 milliárd forintot fordítottak, ami 22 százalékos növekedés.

A mezőgépvásárlásokat természetesen a támogatások is segítik, de a gép- és alkatrészellátásban tapasztalható bizonytalanság nehezíti a beruházások tervezését és a fejlesztéseket. Ezért is kiemelkedő a mostani eredmény, továbbá azért, mert a szállítási láncok és a kedvezőtlen gazdasági folyamatok sem segítették a szektort.

Irány a precíziós technológia

A mezőgazdasági géppiac bővülésében nagy szerepe van a precíziós gazdálkodásra történő átállást segítő pályázatnak, jelentősen nőtt a kereslet a precíziós gazdálkodás erőgépei, pl. a traktorok, kombájnok, permetezők, valamint a terv szerinti kijuttatásra képes munkaeszközök iránt. A magyar agrárium szereplői egyre inkább keresik a legmodernebb technológiákat, új fejlesztésű technikai eszközöket.

A géppiacon belül az erőgépek a meghatározók 62 százalékos részesedéssel, míg a munkagépek és egyéb gépek a forgalmazás 38 százalékát tették ki. A tavaszi teljes értékesítésen belül a traktorok 34, a gabonakombájnok 16 százalékos arányt képviseltek. Érdemes hozzátenni, hogy mekkora volt az egyes géptípusok szegmensében a növekedés. A gabonakombájnok terén 185%-os a növekedés, a talajlazítók 146%-os, a talajmarók 178%-os, a szőlő- és gyümölcsápolás gépei 182%-os, a szervestárgyaszórók 172%-os, az önjáró permetezőgépek 185%-os növekedést értek el.