fbpx

Hamarosan zárul a gabonafolyosó, hacsaknem…

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 október 19.

A gabonafolyosó megnyílása óta, azaz augusztus elelsejétől eddig 345 hajó hagyta el Ukrajna kikötőit, amelyek több mint 7,7 millió tonna mezőgazdasági terméket exportáltak. A megállapodás értelmében azonban a folyosó hamarosan bezárulhat – hacsak a felek meg nem állapodnak.

ukrán kikötő
Az ukránok pörgetik az exportot (forrás: graintrade.com.ua)

Egy hónap maradt megállapodni

November 19-én lejár a gabonafolyosóra kötött megállapodás 100 napos futamideje. Vlagyimir Putyin már hetek óta kommunikációs offenzívával készül erre, ugyanis szeretne a korábbiaknál sokkal kedvezőbb kereskedelmi feltételeket kiharcolni magának. Eddig ugyanis inkább az ukránok profitáltak a szabadabb hajózásból, nem Oroszország. (Lásd: Az orosz szintet hozza az ukrán gabonaexport.)

Október 13-án az Orosz Föderáció ENSZ-képviselője, G. Gatilov bejelentette Oroszország esetleges kilépését a gabonaegyezményből, amennyiben nem jut a jelenleginél több a gabona és műtrágya Afrika és Ázsia országaiba. Gatilov kifogásokat és új követeléseket tartalmazó levelet nyújtott be Antonio Guterres ENSZ-főtitkárnak, de ezeket nem jelentették be nyilvánosan.

Elindult a tárgyalás

Válaszul október 16-án az ENSZ képviselői külön-külön helyszínen tárgyaltak a szemben álló felekkel: Moszkvában az oroszokat hallgatták meg, míg a törököket és az ukránokat Isztambulban. Ezzel elkezdődött egy vélhetően hetekig tartó alkudozási folyamat, melynek eredményére a háború menete is ki fog hatni.