fbpx

Batáta: akkorát nőtt a járvánnyal, ami veszélybe sodorta

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 szeptember 06.

2021-ig exponenciális ugrást tapasztalt az unió batátapiaca. Ez a burgonyának mondott, de valójában szulákféle növény sikeresen összekapcsolódott az egészség fogalmával, így a világjárvány alatt nagyot ralizott. Ez majdnem a vesztét okozta.

batáta betakarítás
A tavalyi árak csökkentették az idei termelési kedvet (forrás: edesburgonya.bio)

Honnan érkezik a batáta?

A világ legnagyobb batátatermelője Kína, a legnagyobb exportőre pedig az USA. Európában a legnagyobb batátafogyasztók Németország, Franciaország és Belgium. Hogy mennyire dinamikusan fejlődő piacról van szó, jól érzékelteti egy szám: 2016 és 2020 között 60 százalékkal nőtt az EU-n belüli kereskedelembe kerülő édesburgonya mennyisége, megközelítve a 600 ezer tonnát. Emellett az unión kívülről is beérkezett közel 300 ezer tonna, a harmada Hollandián keresztül. Ez a kis kereskedő ország a világ legnagyobb batátaimportőre. Ha nem Hollandiából érkezik az asztalunkra az édesburgonya, akkor a spanyol vagy egyiptomi termésből, illetve az USA-ból.

Megszaladás után jött a zuhanás

Sajnos idén sem Egyiptom, sem Spanyolország nem tudja szállítani a korábbi mennyiséget. A kiváló 2020-as évet tavaly olyan óriási túlkínálat követte az európai piacon, és annyira nyomottak voltak az árak, hogy idén mindkét országban 40 százalékkal zsugorodott a beültetett terület. És bár öntözött földekről van szó, az extrém időjárás is tizedet szedett a potenciális termésből. (Lásd még: Batáta: ha tavaly nem kellett, akkor most nincs.)

„Spanyolország batátakínálata csak lassacskán élénkül, és a termés java idén a helyi piacot szolgálja ki. Az egyiptomi export is beindult, de eddig innen minimális mennyiség érkezett, három-négy héten belül számítunk nagyobb szállítmányokra” – mondja egy holland nagykereskedő, Robert Voskamp. Cége, a Rola Fresh az USA-ból is importál édesburgonyát. Büszke rá, hogy olyan beszállítóra akadt, aki 11 hónap tárolás után is kiváló minőségű ótermést tudott útra bocsátani, gyakorlatilag egész évben a vásárlók rendelkezésére állt. Erre az egyiptomi és spanyol termelők sajnos nem képesek. Amerikából viszont szinte az újtermés betakarításáig folyamatosan érkezik az áru, és ellátható a piac.

A tavalyi árakat elfelejthetjük

Magyarországon a becslések szerint bő ezer tonna batátát termelünk, a polcokon látható kínálat 2/3-a, 3/4-e importból származik. A Nyírségben és Bács-Kiskunban feladott termelői hirdetésekben most 500 Ft/kg-os áron kínálják a portékát, ez az áruházláncokat elérve 900-1100 forintra emelkedik. Igaz, még messze vagyunk a kínálati csúcstól. A 600-700 forintos bolti akciókra azonban nemigen számíthatunk idén.

Ebben a cikkben a batáta tárolási technológiájáról és a hideg éghajlatot tűrő fajtákról is írtunk: Nem mese: batátapalánta akár a norvég termőtájra.