fbpx

Ha még nem tette meg: itt az ideje a júliusi zöldmetszésnek

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 július 19.

Mindenki jól ismeri a gyümölcsfák tavaszi és őszi metszésének fontosságát.

Az azonban kevésbé ismert tény, hogy a nagyobb fák megmetszése nyáron is igen előnyös lehet – hívja fel a figyelmet az oázis.hu. Megjegyezzük: a bogyósok bokrait is rendbe lehet ilyenkor tenni, plusz a termésritkításra is ez az utolsó időpont.

Több előnye is van

Nyáron nem kell a tavaszihoz hasonló durva metszést végezni, de ha a friss hajtásokat kissé megritkítjuk, sokkal jobb terméshozamot érhetünk el. Hozzátesszük: ennek oka, hogy a növény a gyümölcsök érlelésére „koncentrálhat”, ezek a megritkított fán több fényhez és levegőhöz is jutnak. Utóbbi a gombás betegségek elleni küzdelemben is a segítségünkre van, hiszen a kórokozók terjedését gátolja az átszellőzött, száraz lombozat. Ugyanekkor a termés ritkítása is elvégezhető.

Zöldmetszés (Forrás: kertlap.hu)

 

Így csináljuk!

A nyári metszés előnye, hogy az ilyenkor szokásos melegebb, szárazabb időben a sebek gyorsabban gyógyulnak, kevesebb esélyt adva a betegségek megjelenésének. A levélmennyiség csökkentése ráadásul a fa vízigényét is mérsékli, hiszen a leveleken keresztül párolog el a talajból felvett nedvesség legnagyobb része. Ha a levelek megritkítjuk, a fa a gyümölcsök fejlődésére tudja fordítani a szűkös víztartalékait.

Minden ág végén érdemes levágni az idei friss hajtásokat. Ezek még nem fásodtak el, üdébb, zöld színűek a tavalyi társaikhoz képest. A vágást közvetlenül egy levél felett végezzük el. Ez elősegíti majd az oldalhajtások fejlődését, és megakadályozza, hogy a fa törzsétől eltávolodó, hosszú, egyenes ágak nőjenek. Az oldalhajtások ritkítása is igen fontos. A jövő évi gyümölcsök itt teremnek majd, így fontos, hogy rövidek, de erősek maradjanak. Ehhez az idei friss hajtásokat a tövük utáni harmadik levél után közvetlenül vágjuk le.

Megjegyezzük: a hajtásritkítás jó alkalom arra is, hogy a termőbogokban összezsúfolódott, túl soknak ígérkező termést is megtizedeljük. Bár 2020 nem a nagy termések éve, vannak almafák, amelyeken idén is túl sok lesz a gyümölcs. Igyekezzünk a termőbog közepéből, a kisebb terméseket kiemelni – amennyihez csak hozzáférünk. Ne sajnáljuk: a többiből szebb, nagyobb alma fejlődik így.

Ezeket a fákat metszhetjük júliusban:
• alma
• birsalma
• cseresznye
• eperfa
• körte
• nektarin
• őszibarack
• sárgabarack
• szilva

Részletesen is olvashat a növényápolásról, metszésről ebben a cikkünkben.