fbpx

Első hírek a francia krumpliról

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 szeptember 03.

Javában zajlik a burgonya-betakarítási kampány Franciaországban. Az első beszámolók a kínálatot illetően szkeptikusak, a keresletet viszont jónak látják.

burgonyabetakarítás
A nagy méretű krumpli ritkaság lesz (forrás: cdn.potatopro.com)

Korán kellett felszedni

„A legtöbb európai országot sújtotta az aszály, ezért a burgonyatermés több országban kevesebb lesz a szokásosnál, így például Olaszországban és Spanyolországban. Ez azt jelenti, hogy számos tagállamban a megszokottnál hamarabb kell importhoz folyamodni” – magyarázza Antoine Geysels, a Top’Pom ügyvezetője, aki szerint a kereslet július közepétől folyamatosan növekszik.

Az aszály minden termelő országban jelen volt valamilyen mértékben, de mivel még messze nincs vége a betakarításnak, korai lenne végítéletet mondani az idei termésről – véli a szakember. Antoine Geysels szerint a területtől, a fajtáktól és a felhasznált víz mennyiségétől függően a termésveszteség az előző kampányhoz képest 10–40 százalék között várható. Hauts-de-France és Seine-Maritime régiókban például nem jellemző a burgonya öntözése, így ezeken a területeken nagy lesz a hozamcsökkenés.

Megvan a böjtje

A szakember szerint globálisan kisebb gumóméretekre kell számítani, mivel a gumóképződés idején még kedvező volt az időjárás, ám a nagyszámú burgonyát a későbbi hőségben nem volt képes kinevelni a növény, túl hamar befejezte az életciklusát. Az elsőként betakarított táblákon még viszonylag jók a hozamok, de az áru tárolhatósága valószínűleg nem olyan lesz, mint egy jó évjáratban.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Tíz év alatt harmadára esett a magyar krumpli mennyisége