fbpx

Közvetve minden Ázsiából jön és oda megy

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 december 22.

Ha nem Ázsiából, akkor honnan szerezzük be a növényvédőszerek és állatgyógyászati készítmények hatóanyagait? Kinek adjuk el a bort, a sertést, a nyulat? A válasz nem is olyan egyszerű, hiszen a közvetítőkön keresztül szinte minden út Ázsiába vezet. Az egypólusú ellátási lánc buktatóiról beszélünk.

 

tengei aruszallitas

 

A washingtoni McKinsey Globális Intézet munkatársa úgy látja, a piaci szereplők hajlamosak pánikba esni a legkisebb nem várt esemény hatására, holott négyévente mindig történik valami rendkívüli, ami megzavarja a termelést vagy a kereskedelmet. A Covid is egy volt a sok közül, noha hatásában drasztikusabb. A gyártásnak azonban nem az áradásokra, vámemelésekre vagy vírusokra kell felkészülnie, arra úgysem tud, hanem a számára kontrollálható tényezőket kézben tartania. Ilyen az ellátási lánc diverzifikálása is. A koronavírus éppen ezen a téren világított rá sok vállalat gyenge pontjára.

 

Az alapanyaggyártás Kínára épült

Az agrárium mostani komplex, globális ellátási lánca mintegy 25 év alatt épült ki. Egy szempont volt: a költséghatékonyság. Arra senki nem gondolt, hogy valami közbejöhet” –- mondja a szakember. A legkiszámíthatatlanabb az óceáni áruszállítás – vélekedik egy másik ellátásilánc-elemző az angliai West Oxfordshire-ban. A tengeri teherszállítás egy sajátos terület korlátozott mozgástérrel, konténerhiánnyal, torlódásokkal a kikötőkben és a hiányos háttérszolgáltatással. A fuvarozási költségek magasak, és várhatóan egy ideig azok is maradnak még, különösen a csendes-óceáni térség útvonalain. A szakértők szerint 2021-ben a dolgok lassan ismét normalizálódnak. Ám a globális járványok egyre gyakoribbá fognak válni, ezért az üzleti tevékenységbe be kell építeni egy tervet az ilyen esetekre.

 

vegyi anyag

 

Mi, ha nem Kína?

Kína belátható időn belül nem hagyható ki sem a beszerzési, sem az értékesítési láncból, hiszen az elmúlt két évtizedben egy olyan komplex gyártási ökoszisztémát épített ki, amit nehéz lenne máshol előteremteni. Hiába rakjuk át a gyártás néhány elemét egy másik országba, ha az a másik ország még mindig – közvetlenül vagy közvetve – Kínából szerzi be a termeléshez szükséges egyes alapanyagokat – mutatnak rá az elemzők. Évtizedekbe telhet – ha nem lehetetlen – egy olyan gyártási ellátási lánc kiépítése, amelyikben sehol nem jelenik meg Kína. Az utóbbi 3-4 évben azonban nagyon megerősödtek az indiai gyárak.

 

India előretör

A folyamatot az gyorsította fel, amikor Kínában sorra zártak be a környezetvédelmi szempontból nem megfelelőnek minősített üzemek, és hiány keletkezett bizonyos növényvédőszer-hatóanyagokból. India ettől függetlenül is elképesztő kapacitásokat épített ki egy évtized alatt. Itt található például a világ hetedik legnagyobb növényvédőszer-gyártója. A Covid egyébként az indiai ellátási vonalon is zűrzavart okozott, elsősorban a kieső munkaerő pótlását nem volt képes kezelni a kormányzat. Azóta itt is komoly reformok zajlanak.

 

buzaszallitas

 

Mindenkire igaz tanulságok

Az ellátásilánc-elemzők sem tudnak jobbat tanácsolni a gyártóknak, minthogy szélesítsék tovább a beszállítói hálózatukat, valamint építsenek ki szoros partneri viszonyt logisztikai szolgáltatókkal, hiszen a gyártáson túl ez a pont bizonyult a legsérülékenyebbnek a járvány idején. A koronavírus rákényszerítette a világot a digitalizációra is. Ha ezen a téren elmaradást tapasztalunk, sürgősen javítsunk rajta, mert ez is komolyan kihat a versenyképességünkre. A Covid tanulsága egy mondatban is összefoglalható: eljöttek azok az idők, amikor a költséghatékonyságnak és a biztonságnak ugyanakkora szerepe kell hogy legyen az üzleti döntésekben. Az értékesítés terén is ugyanezek a hüvelykujj-szabályok érvényesek – függetlenül a vállalkozás méretétől. A juhokat nemcsak az olaszoknak, hanem a németeknek is el lehet adni, a gombát nemcsak az osztrákok, hanem a svájciak is kedvelik, és így tovább. Nyilván könnyebb mennyiségi kedvezményeket kiharcolni, ha csak egy-egy irányban kötelezzük el magunkat. A járvány azonban rámutatott: egyszerre érdemes keleten és nyugaton is a vasat tűzben tartani.