fbpx

Sok a szója, de Európában továbbra is jó a piaca

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 február 01.

Miközben az USA csak kínlódik a nemzetközi terménypiacon, Európán belül jól forog a szója. Ebben a fehérjehiányos térségben sosem fog akkorát zuhanni az értéke, mint az újabb és újabb termelési rekordokat író amerikai kontinensen.

szója
A globális túlkínálat ellenére Európában jól eladható termék a szója (fotó: Horizont Média)

Globális túlkínálat

Az IGC legutóbbi becslése szerint a világ szójatermelése a 2023/24-es gazdasági évben csaknem 6 százalékkal nő a tavalyihoz képest, a szezon végi zárókészletek pedig 15 százalékkal lehetnek magasabbak. Ennek oka, hogy a Brazíliát érintő száraz időjárás nem mérsékelte drasztikusan a terméskilátásokat, a világ egyéb pontjain pedig nő a kibocsátás.

Argentínában jelenleg nagy a forróság, ami 44%-ra csökkentette a jó vagy kiváló állapotú állományok arányát. A termelők nagyon drukkolnak az esőért. Brazíliában most zajlik a fővetésű táblák betakarítása (a másodvetésű bab már a földben van), és az időjárási viszonyok kedvezőre fordultak. Pillanatnyilag a brazil szójatermést 157 millió tonnára becsülik, ami akkor is sok, ha kevesebb a szezon elején reméltnél. Eközben Argentínában 50 millió tonnára, az USA-ban pedig 113 millió tonnára emelték az eredményt.

Az USA szenved, Ukrajna könnyen boldogul az eladással

Chicagóban a globális számok mellett az is lejjebb szorította a szója árát, hogy az USA a futó értékesítési szezonban még csak 28 millió tonna babot tudott eladni a nemzetközi piacon, ami 22 százalékkal kevesebb a tavalyinál. A tőzsdei kereskedők most csak 444 dollárt fizetnek a márciusi szállítású babért. Ezzel szemben Ukrajnában a fekete-tengeri kikötőkbe szállított szójabab exportára tonnánként 454 dollár – átmeneti esés után visszaerősödött –, és a termelők is közel 160 ezer forintnak megfelelő hrivnyát kapnak a feldolgozóba szállított babért. (Igaz, a forint is sokat gyengült az utóbbi hétben.) Az ország exportrekordra készül.

Hazai elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy idén egész Európában növekszik a szójaterület, ennek ellenére nem kell alacsony áraktól tartani. A térség mindig is hiányos lesz szójából, és a növény megtérülése jobb, mint amit kukoricával el lehet érni.