fbpx

Lassan minden pályázati lehetőség bezárul, itt a sorrend

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 június 03.

Nem sok célra lehet már beruházási jellegű pályázatot benyújtani, ezeket időrendbe szedtük. A kertészeknek és gyógynövénytermesztőknek kell a leginkább igyekezniük. Erdősítési és öntözési célokra év végéig lehet pályázni.

ültetvény
Az ültetvények számára június 30-án végleg bezárul a pályázati ablak (fotó: Horizont Média)

Még év vége előtt bezárulnak:

Június 30-án zárul az ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása című felhívás (VP2-4.1.3.2-4.1.3.3.-5.1.1-21) legutolsó pályázati szakasza. A jogcím keretében ültetvényeket lehet cserélni, telepíteni, fagykár- és jégvédelemmel ellátni, illetve a betakarítást gépesíteni. Ezen felül gyógy- és fűszernövények telepítését, betakarítását és feldolgozását támogatják. A költségek 40-50%-a finanszírozható a támogatásból.

Július 12-én végleg lezárul a lovas létesítmények kialakításának támogatása (VP6-6.4.1.1-22), melynek keretében maximum 100 millió forint támogatás igényelhető.

Tanyák háztartási léptékű villamosenergia- és vízellátását, valamint szennyvízkezelési fejlesztéseit ez év november 12-ig támogatják utoljára.

Erdei termelési potenciál mobilizálását szolgáló tevékenységekre (VP5-8.6.2-16), azaz ápolás, tisztítás, törzsnevelés céljára lehet igénylést benyújtani legközelebb november 2. és december 2. között – ez egyben az utolsó lehetőség is. A támogatás hektáronként és munkálatonként meghatározott fix összeg.

Év végén zárulnak:

Az öntözési közösségek támogatása keretében a közös érdekeltségű öntözőtelepek üzemeltetésére, fenntartására, fejlesztésére, új öntözési beruházásokra lehet pályázni ez év végéig (VP5-16.5.2-21). Az elszámolható költségek 90%-a támogatásból finanszírozható, maximálisan 250 ezer euró erejéig.

A mezőgazdasági vízgazdálkodás fejlesztése (VP2-4.1.4-16) keretében tározók kialakítása, a táblaszintű vízkormányzás megvalósítása, illetve az öntözőrendszerek telepítése, korszerűsítése, cseréje támogatható, a hozzátartozó infrastruktúrával együtt. Alapvetően a költségek 40-50%-a finanszírozható támogatásból, maximum 3 milliárd forint erejéig. A pályázat év végén zárul.

Agrár-erdészeti rendszerek létrehozására szintén az év végéig lehet pályázni (VP5-8.2.1-16). Az egyes műveleteket fix, hektáronkénti összeggel támogatják.

Az erdősítés támogatása (VP5- 8.1.1-16) kiírás keretében állománytípustól függően a telepítést hektáralapú támogatásban részesítik, illetve a kieső jövedelem pótlására hektáronként 432 eurót fizetnek 12 éven át. A pályázat ez év végéig nyújtható be.

Erdő-szerkezetátalakításra, klímarezisztens fajok telepítésére, invazív fajok visszaszorítására (VP5- 8.5.1-17) szintén az év végéig lehet támogatást igényelni, ez az adott művelttől függő, fix, hektáralapú összeg. Év végéig áll nyitva az erdőgazdálkodási potenciálban okozott erdőkárok megelőzése felhívás (VP5-8.3.1-17) is.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: A gépesítési boom rizikófaktorai.