fbpx

Takaros gyümölcsös a HABI-val

Írta: - 2022 augusztus 03. -Hirdetés

A tiszta, rendezett, egészséges szőlő- és gyümölcsültetvény fenntartása nem is olyan egyszerű feladat, mint amilyennek elsőre tűnik.

Ezért fontos a talajápolás!

Az ültetvény talaja folyamatos gondozást igényel. Idővel a gépi munkák keréknyomai okozta káros mértékű talajtömörödés és a facsíknál képződött bakhátak miatt romlik a talaj víz-, levegő- és hőgazdálkodása, és megnő a talaj térfogatsúlya, ellenállása. A tömörödött talaj akadályozza a gyökérfejlődést, és növeli a fák aszályérzékenységét, ami az elmúlt pár évben országszerte egyre súlyosabb probléma. A sekély, 5-10 cm mélységű talajkeverés ásóboronával vagy tárcsával is megoldható az ültetvényeken, így megszüntethető a talaj kérgesedése és javítható a víztartó képesség.

Beforgatás, rögtörés Strumykkal, Bomettel

A HABI kínálatában több gyártó kimondottan szőlőkbe, gyümölcsösökbe tervezett tárcsája is megtalálható. Például a Strumyk kisméretű V-tárcsái és a Rol/Ex kimondottan ültetvényekre tervezett tárcsája, melyre a rögtörő hidraulikus mélységállítása is elérhető opció. Fontos azonban a tárcsák megfelelő beállítása! A kétsoros tárcsákat felváltva kell össze- és széthordó üzemmódban használni, ezzel elkerülhető a talaj oldalra hordása miatti bakhátképződés. A feltárcsázott terület elegyengetése is fontos, a pálcás vagy sima hengerek használatával pedig a visszatömörítés mellett a nedvességvesztés is mérsékelhető. A gyökérsérülés elkerülésére a tárcsákat mélységhatárolóval kell felszerelni. A talaj átforgatása, a rögök összetörése és a műtrágya talajba forgatása talajmaróval is elvégezhető, amiből a HABI kínálatában a Strumyk és a Bomet gyártók modelljei is megtalálhatóak.

Tápanyagpótlás, növényvédelem

A talaj tápanyagpótlása is fontos! Ennek egyszerű megoldására ajánljuk sorbaszóró adapterrel felszerelt, tölcséres műtrágyaszóróinkat, melyek 200 és 500 liter közötti űrtartalommal érhetőek el. Alacsony teljesítményigényük miatt kistraktorokkal is könnyedén üzemeltethetők.

A tápanyagpótlás mellett hangsúlyos szerepet kap a növényvédelem is. Ehhez kiváló minőségű Dal Degan axiálventilátoros permetezőinket ajánljuk. A permetezőgépek függesztett és vontatott kivitelben is elérhetőek 400, 600, 1000, 1500 és 2000 literes tartályokkal. A gépeken – az érvényes előírásoknak megfelelően – megtalálható a kimosó- és a kézmosótartály, a minőségi és időtálló munkavégzést pedig a 700 mm átmérőjű, állítható lapátos, üvegszálas ventilátor és a kétállású bronz fúvókák segítik.

Sorközművelés

Nem szabad elfeledkezni a talajlazítások között a sorközök karbantartásáról sem! A füvesített területeken az egyszerű és gyors fűnyíráshoz a Lisicki 1 m-es munkaszélességű, vagy a kimondottan kistraktorok felfüggesztéséhez kialakított 1,35 m-es munkaszélességű mini fűkaszáinkat ajánljuk. Az erősen gyomosodott, ágmaradványos területeket pedig széles méretválasztékban, hidraulikus oldalkitolással is elérhető olasz GEO szárzúzóinkkal lehet egyszerűen megtisztítani. Végül, de nem utolsó sorban a kézi metszés megkönnyítésére a Dal Degan remek minőségű, időtálló elektromos metszőollóit ajánljuk.

Habi