fbpx

EU: minden gabonából kevesebb lesz, mégis erős lesz az export

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 augusztus 03.

Gyenge lesz az idei termés egész Európában. A felhasználásban viszont akkora lesz a csökkenés, hogy az unió jól ki tudja majd használni azokat a rendkívüli értékesítési lehetőségeket, amelyeket a válság hozott.

gabonaszállítás
A kisebb termés ellenére az export élénknek ígérkezik (forrás: uswheat.org)

Megtizedeli az időjárás az európai termést

A 2022/23-as gazdasági évben az EU teljes gabonatermése az USDA előrejelzése szerint 273,8 millió tonna, jóval kevesebb (–7%) a tavalyi 293,1 millió tonnánál. Még messze a betakarítás, a végeredmény akár 10 százalékkal is rosszabb lehet a 2021. évinél. Az összes gabonaféle és szinte az összes gabonatermelő ország esetében gyengébb szezont várnak.

A legfrissebb becslés szerint a várható termés

  • búzából 130 millió tonna,
  • árpából 49,5 millió tonna,
  • rozsból 7,7 millió tonna,
  • zabból 7,4 millió tonna,
  • kukoricából 64 millió tonna,
  • cirokból 735 ezer tonna.

A kevesebb állat az oka, hogy nem nő a hiány

„Szerencsére” a takarmánygabona iránti kereslet öt százalékkal visszaesik a csökkenő állatállomány miatt, olyannyira, hogy exportra a korábbinál több gabona juthat. Az állattenyésztési szektor több sebből vérzik: a magas takarmányköltségek, az állatbetegségek, a fuvardíjak, az exportlehetőségek szűkülése, a belső fogyasztás visszaesése egyaránt sújtja. Az elemzők úgy vélik, a 2022/23-as évben is a kukorica marad a preferált takarmánygabona.

Az élelmezési, vetőmag és ipari célú felhasználás stabil marad. Az emberek étrendjében a gabonafélék nagyobb súllyal lesznek jelen az inflációs környezet miatt. Kedvez a fogyasztásnak a vendéglátóipar és a turizmus feléledése is. A bioetanolipar is erős marad, hiszen a mobilitás növekedésével együtt nőtt a kereslet az üzemanyagok iránt.

Sok megy el exportra

Az EU gabonahiányos tagállamai – Spanyolország, a Benelux-államok, Olaszország és Portugália – jobban függenek az unión kívülről érkező kukoricaimporttól, elsősorban a brazil safrinha (másodvetésű) kukorica betakarítására várnak. Az EU keleti tagállamaiban (elsősorban Lengyelországban és Romániában) a gabonaárak csökkentése figyelhető meg a beáramló olcsó ukrán termények miatt.

A várhatóan kevés ukrán kukorica, valamint az euró leértékelődése a dollárral szemben (plusz az EU egyéb valutái az euróval szemben is értéket vesztettek) azt vetíti előre, hogy Európa igen versenyképes áron lesz képes a világpiacra dobni az idei termését. Az elemzők erős terménykiáramlást valószínűsítenek a betakarítások után, ami a szezon végére szűk zárókészletet eredményez.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Tárolni, tárolni, tárolni? Csak most ne rontsuk el!