11 százalékos területbővülés hüvelyesekből

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 október 05.

Németországban idén rekord nagyságú hüvelyes termést takaríthatnak be a gazdák. Ez alapvetően a termőterület bővülésének és nem a kiváló hozamoknak köszönhető.

 

szója
A hideg éghajlat sem tántorítja el a németeket (fotó: Horizont Média)

 

Borsós klíma

A 2021-ben a takarmányborsóval és egyéb hüvelyesekkel beültetett terület 11 százalékkal bővült Németországban, elérve a 219 ezer hektárt. A területbővülés annak ellenére történt, hogy tavasszal messze nem voltak ideálisak a vetési feltételek, és viszonylag rövid idő állt a termelők rendelkezésére a művelet elvégzésére. Mivel az őszi vetésű, nagy kultúrák területe sem csökkent, különösen jó eredmény, hogy a borsó 18 százalékkal, az édes csillagfürt pedig 32 százalékkal nagyobb területen került a földbe. A szójaterület stabil maradt, míg a babé 2 százalékkal csökkent.

A növények fejlődése és termésképzése szempontjából jók voltak az időjárási feltételek Németországban, de az esős nyár lerontotta a betakarításkor elérhető termésátlagot, különösen a takarmányborsó esetében. Ennek eredményeként a borsó össztermése a nagy területbővülés ellenére csak egy százalékkal lett több az előző évinél: 301 ezer tonna (ez a magyar átlagtermés háromszorosa). A szántóföldi babot is befolyásolta az esős nyár: 223 ezer tonnát takarítottak be belőle, ami körülbelül 6 százalékkal kevesebb, mint 2020-ban.

 

Nem adják fel a szóját sem

Szójababot egyre többen és egyre nagyobb területen állítanak elő az országban, idei mennyisége elérheti a 104 ezer tonnát. Ez 14 százalékos növekedést jelentene változatlan nagyságú termőterület mellett. (Hazánkban nagyjából 160 ezer tonnára van kilátás 60 ezer hektárról.) Az édes csillagfürt jellemzően a gyengébb és szárazabb termőhelyekre kerül, ezért az idei nedves nyárnak még örült is a növény. A 13 százalékos hozamnövekedés alapján a betakarított össztermés eléri az 53 ezer tonnát. Ez 56 százalékos pluszt jelentene éves összehasonlításban.

 

Ez is érdekelheti a témában: Idén a szója megveri a kukoricát is jövedelmezőségben.