fbpx

Történelmi lehetőség az Európai Bizottság támogatása

Írta: Kohout Zoltán - 2022 december 01.

– mondta a miniszterhelyettes, elismerve a magyar gazdák helytállását, és megerősítve a mezőgazdaság megbecsültségét.

Érkezik az európai támogatás

A magas energia- és inputárak, az állatbetegségek, a történelmi mértékű aszály az utóbbi években is nehezítette mindennapjaikat, ennek ellenére helytálltak, nekik köszönhető, hogy biztonságos a hazai élelmiszerellátás – mondta Farkas Sándor az Agrárszektor 2022 konferencián, megnyitóbeszédében.

Fotó: AM Sajtóiroda

Az Agrárminisztérium miniszterhelyettese örömmel jelentette ki, hogy a mezőgazdaság szerepe felértékelődött, a mezőgazdaságban dolgozók társadalmi megbecsültsége is jelentősen emelkedett. Történelmi lehetőségnek nevezte, hogy az Európai Bizottság november elején elfogadta a Közös Agrárpolitika magyar Stratégiai Tervet, melynek öt éves költségvetése összesen 14,7 milliárd euró, azaz több mint 5300 milliárd forint. Ennek csaknem felét a magyar állam biztosítja, Brüsszelből pedig 8,4 milliárd euró forrás érkezik.

A vidékfejlesztési források több mint fele, csaknem 1500 milliárd forint gazdaságfejlesztésre megy, több mint 1000 milliárd forint pedig fenntarthatósági célokat szolgál majd. Mindkettő jelentős bővülés az előzőekhez képest, csakúgy, mint a felértékelődő, tudásátadáshoz kapcsolódó kiadások kerete, amely a kétszeresére nő.

Hatékonyság és vízgazdálkodás

A mezőgazdasági termelésben a hatékonyság a túlélés záloga lehet – mondta a miniszterhelyettes. Hangsúlyozta, az ágazat versenyben maradásához nélkülözhetetlen az előre menekülés, a modernizálás akkor is szükséges, ha a gazdasági környezet ehhez nem kedvező. Felidézte, hogy az állam többféle módon segíti a gazdálkodók likviditását. Példaként említette a hitelmoratóriumot, a kamatstopot, valamint azt, hogy október 17-től elindították az uniós támogatások tavalyinál nagyobb mértékű, 322 milliárd forint értékű előleg-, illetve részletfizetését. Eddig 150 ezer gazdálkodó számára 250 milliárd forint előleget utaltak ki.

A klímaváltozással, a hazánkat is sújtó rendkívüli aszállyal kapcsolatban hangsúlyozta: az Alföldön megkerülhetetlen a vízgazdálkodás megújítása. Emlékeztetett, hogy a Tisza szabályozása jelentős volt az 1800-as években, ma azonban nyögjük annak negatív hatásait. Leszögezte, az Alföldön vissza kell térni a vizek, a téli csapadék visszatartására. Ezekkel a lépésekkel, valamint a szükséges vízkormányzó létesítményekkel is 10-15 év kell, hogy normalizálódjon a talajvízszint – mondta Farkas Sándor.

Élelmiszeripari fejlesztések

A magyar állam 2014 és 2020 között 468 milliárd forinttal támogatta a magyar élelmiszeripart, a következő EU-s pénzügyi ciklusban, 2027-ig pedig 750 milliárd forintot különítettek el az élelmiszeripari fejlesztésekre. Nobilis Márton kiemelte, a nemzeti forrásnak köszönhetően már 2021-ben megnyílt két pályázat az ágazat számára. Az egyik az élelmiszeripari üzemek kisebb léptékű fejlesztéseit támogatta, a másik pedig az élelmiszeripari üzemek komplex megújítására koncentrált. Ezek keretében akár 5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra is lehetett pályázni. Az államtitkár szerint egy iparág akkor lehet sikeres, ha a hazai piacokon és a nemzetközi porondon is helyt tud állni, ehhez elengedhetetlen a terület sajátosságainak ismerete, illetve a kapcsolódó célirányos fejlesztések végrehajtása – tette hozzá.

(Forrás: AM)