fbpx

Már kapható a nyugtató hatású paradicsom

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 október 16.

Ez az első alkalom, hogy közvetlenül emberi fogyasztásra piaci forgalomba került egy génszerkesztett termék. A génszerkesztés a génmódosítással ellentétben nem viszi be idegen faj genetikai információit a DNS-be.

 

paradicsom
Még ötször drágább, ha nyugtató hatású fehérjemolekula is van benne (fotó: Horizotn Média)

 

Az agy saját idegnyugtatója

A „Sicilian Rouge High GABA” egyedülálló paradicsom: nagy mennyiségű gamma-aminovajsavat (angol nevéből rövidítve: GABA) tartalmaz, ami neurotranszmitterként hatással van az agyi impulzusokra. Segít az ellazulásban, csökkenti a vérnyomást, nagyobb mennyiségben altató hatású. A tokiói székhelyű Sanatech Seed a Tsukuba Egyetem tudósaival együtt dolgozva a genetikai olló használatával hozták létre a paradicsomot, amelyik a természetes mennyiségnél ötször-hatszor több GABA-t tartalmaz.

 

Biztonságosnak tartják

A zöldség máris kapható a japán piacon a Pioneer EcoScience forgalmazásában. A kereskedelembe kerülés feltétele az volt, hogy a vásárlót tájékoztatni kell a paradicsom hatásáról és az előállítás módjáról. Így a csomagolásán feltüntették a „génszerkesztéssel fejlesztett termék” megjelölést. Japánban a génmódosítás és a génszerkesztés között éles különbséget tesznek. Mivel az utóbbival nem kerül be idegen faj genetikai információija a DNS-be, azt biztonságos eljárásnak tartják.

 

Először kerül forgalomba

Világszinten először fordul elő, hogy olyan terméket vásárolhat a fogyasztó, amelyik génszerkesztésen esett át. A genetikai olló (CRISPR technológia) használatával megalkotott paradicsomból egy kilogrammért nagyjából 6800 forintot kell fizetni, míg a normál paradicsom 1200-1500 forint körüli összegbe kerül. A hagyományos fajtától egyelőre ötször drágább paradicsomra máris bejelentkeztek az amerikai kereskedők. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) ugyanis leszögezte: a génszerkesztett termék náluk sem esik azonos elbírálás alá, mint a génmódosítottak.

 

Lásd még a témában:

A Brexit utat nyitott a génszerkesztésnek – az első a búza

Időkapcsoló a virágzás indítására: a repcénél már menne!

A génszerkesztés a klímastratégia része lehetne – Segít a Nobel-díj?

Készül a betegségellenálló, génszerkesztett európai szuperbúza