fbpx

Növényvédelem: erősödik az elektronikus nyomon követés

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 december 05.

Egy rendeletmódosítás a méhkímélő technológiától kezdve a növényvédelmi gépek műszaki felülvizsgálatáig számos kiigazítást tesz a korábbi szabályozásban. A szorosabb ellenőrzés, nyomon követés feltételeit rögzíti.

 

permetezés
Nagyon szabályozott tevékenység (fotó: Horizont Média)

 

Módosult a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet. A 45/2021. (XII. 1.) AM rendelet többek között kitér a méhkímélő technológiára, a növényvédelmi képesítésekre, a permetezési naplóra, a növényvédelmi gépek műszaki felülvizsgálatára.

 

Elektronikus napló

A permetezési naplót a Nébih elektronikus felületén kell vezetni. (Az elektronikus Gazdálkodási Naplót idén január elsejétől kötelező vezetni, a rendelet csak pontosítja a korábbi szabályozást – a szerk.)

A kezelésről vezetett nyilvántartás az alábbi adatokat tartalmazza:

a) a termelő neve és lakcíme, FELIR-azonosítója;
b) a növényvédelmi szakirányító neve, lakcíme, engedélyének száma, FELIR-azonosítója;
c) a kezelt kultúra megnevezése;
d) a kezelés helye (helyrajzi szám, tábla, parcellaazonosító, termesztő berendezés, raktár vagy GPS-koordináta);
e) a kezelés területe vagy térfogata (ha, m2, m3);
f ) a kezelés időpontja;
g) a használt növényvédő szer neve, mennyisége (kg, l/ha, g/m2, g/fm);
h) a permetlé mennyisége (l/ha, l/m2);
i) az élelmezés-egészségügyi várakozási idő; valamint
j) a betakarítás időpontja (hó, nap).

Az adatokat a kezelést megelőzően vagy azzal egyidejűleg kell kitölteni. Ha a csávázás nem a termelőnél történt, a termelő a csávázott vetőmag vásárlásáról kiállított – a csávázás tényét, az alkalmazott készítmény megnevezését tartalmazó – számlát 3 évig meg kell őrizni. A gazdálkodási napló csak a felhasználásért felelős személy aláírásával, pecsétjével és dátummal ellátva érvényes. A gazdálkodási naplót az utolsó bejegyzést követő három évig meg kell őrizni.

 

Gépek felülvizsgálata

A növényvédelmi gépeken az Európai Unió területén történt első üzembe helyezést követő első öt évben egy alkalommal, ezt követően háromévente időszakos műszaki felülvizsgálatot kell végezni. A felülvizsgálati eljárásnak meg kell felelnie az MSZ EN ISO 16122 2015. szabványcsalád megfelelő tagjának. A felülvizsgált gépekről naprakész nyilvántartást kell vezetni a Nébih elektronikus felületén. A tanúsítómatrica felhelyezéséről és a növényvédelmi gép egyedi azonosításáról a GPS-koordinátával ellátott fotót kell készíteni, amit meg kell őrizni. Lásd még a témában: Kockázatos feketézni a permetező-felülvizsgálattal.

 

A módosító rendelet itt olvasható.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina