fbpx

Sírnak a britek az infláció miatt, akkor mi mit szóljunk?

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 június 30.

Nagy-Britanniában is küzdenek az inputok áremelkedésével a gazdák. Mégis kevésbé nőtt az élelmiszerek ára, mint általában a fogyasztói árak. Magyarországon ez pont fordítva van.

brit infláció
Nem könnyű a briteknek sem (forrás: assets.weforum.org)

Az agrár termékek kirívó drágulása

Az orosz-ukrán konfliktus februári kitörése óta a ráfordítási költségek megugrottak, és évtizedek óta nem látott szinten vannak a szigetországban is. A mezőgazdaság egészét tekintve 25% felett van az éves infláció, és ez már javulás az áprilisi 30,6 százalékos drágulás után. Az agráriumban sokkal nagyobb mértékű az áremelkedés, mint az élelmiszerárakban, ami 8,5 százalék, illetve a fogyasztói árakban (9,1%).

Magyarországon az utolsó lezárt hónapban, májusban már 10,7 százalékos volt az általános infláció mértéke, ezen belül az élelmiszerek 18,6 százalékkal voltak drágábbak, mint egy évvel ezelőtt. Vagyis éppen az ársapkákkal tompított ennivaló drágult kirívóan. Úgy tűnik, a feldolgozóipar és a kereskedelem jobban „rászabadította” a fogyasztókra a megemelkedett termelői árakat, mint a briteknél. Az MNB azzal kalkulál, hogy az év egészét tekintve akár a 12,6 százalékos mértékű pénzromlást is elérheti a magyar gazdaság.

A brit elemzők szintén azzal számolnak, hogy az év hátralévő részében magas szinten marad az infláció. Az agráriumon belül az árak emelkedéséhez leginkább a takarmány, az üzemanyag és műtrágya drágulása járul hozzá. Mivel a gabonaárak hamarabb kezdtek el emelkedni, mint az energiaárak, a gazdák eddig jól kerestek a Covid-válság utóhatásain. A fordulat igazán ősszel, illetve a jövő évben jöhet el számukra, mivel az idei év első felét sokan még a tavalyi áron beszerzett inputokkal oldották meg, miközben a gabonaárak tovább nőttek. „A búza értéke több mint 50%-kal nőtt, mióta a földbe került” – jegyzik meg a brit elemzők.

Már nem lesz olcsó inputanyag

Jövőre már a gazdálkodóknak is nehéz lesz előteremteniük a működéshez szükséges tőkét. (Magyarország ezt segíti rendkívül olcsó agrárhitelekkel.) Különösen az állattenyésztési ágazatokra nehezedik nagy nyomás a megnövekedett takarmányköltségek miatt. Noha a sertésárak emelkedtek, továbbra sem elegendőek ahhoz, hogy fedezzék a megugró termelési költségeket. A tehenészetek is érzik a növekvő feszültséget, noha a tej átvételi ára – éppen a csökkenő termelés miatt – megemelkedett az utóbbi időszakban, írják a britek.

Az alábbi grafikonon a magyar termelői árakon keresztül érzékeltetjük, hogy a növényi és állati termékek árai szépen együtt mozognak, de tény, hogy április és június között szétnyílt az olló a kukorica és a sertés ára között. A korrekció már beindult.

termelői ártrendek
Termelői ártrendek (forrás: AKI PÁIR adatok alapján)