fbpx

EKÁER-lazítást kér a NAK a feldolgozóipari beszállításokra

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 18.

Az Agrárkamara úgy véli, az ipari alma és más hasonló feldolgozóipari termékek nem kockázatosak az áfa-csalás szempontjából, kikerülhetnének a szigorúan ellenőrzött termékek köréből. A többi terményre pedig össztömeg-túllépési mentességet, illetve kedvezményt kér a döntéshozóktól.

 

alma

 

Nem tudják lemérni

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felkarolja a terményszállítás ügyét, és módosítana az EKÁER szabályain. Ennek oka, hogy miközben 1% lehet a szállítmány szankciómentes tömegtúllépése, a mérésre a termőföldön jellemzően nincs lehetőség. A betakarítás, a trágyaszállítás, bálabehordás nagy tömeget kell közúton megmozgatni, ennek során nehéz garantálni a 40 tonnás maximális össztömeget. A NAK ezért kezdeményezi a mezőgazdasági termőterületen, ömlesztett formában felrakodott termények szállítását végző gépjárművek esetén az össztömeg 5%-os túllépési lehetőségének biztosítását. Továbbá a mezőgazdasági termelők részére egy általános jogszabályi mentesség legyen elérhető arra az esetre, ha a gazdáknak nincs lehetőségük mérlegelésre a berakodás helyén, vagy csak aránytalanul nagy nehézséggel vagy költséggel lenne ez elérhető.

 

NAK: nem kockázatos termék az alma

Mindemellett az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) működésével kapcsolatos eddigi tapasztalatok alátámasztják, hogy a visszaélések csak bizonyos nagyobb értékű termékek láncolatos értékesítésénél jelennek meg, de a szerződéses kapcsolaton alapuló közvetlen feldolgozóipari beszállításoknál a rendszer sajátosságai miatt nem figyelhető meg az adóelkerülés. Ezek a termékek a betakarítási időszakban, napi 24 órában folyamatosan ömlesztve kerülnek beszállításra, közvetlenül a szántóföldről vagy az ültetvényekről a feldolgozóüzembe, ami rendkívüli adminisztrációs terhelést jelent a kamara tagjainak. Ezért a NAK javasolja, hogy a feldolgozóipar számára nagy mennyiségben termelt növényeket – úgy mint zöldborsó, zöldbab, csemegekukorica, ipari alma – vegyék ki a kockázatos termékek köréből. E kivételek közel 1 millió tonna feldolgozóipari zöldség és gyümölcs szállítása esetén nyújtanának jelentős adminisztratív könnyítést a gazdálkodóknak, ezzel is segítve e stratégiailag fontos élelmiszer-feldolgozó ágazat tevékenységét.

Lapunk a burgonya kapcsán arra mutatott rá, hogy a közúti fuvarozás ellenőrzése önmagában nem oldja meg egy-egy ágazat áfacsalás-problémáját és az importkérdést. Az áfakulcs drasztikus csökkentése azonban minden másnál hatékonyabb lépés lenne, továbbá segítené az elszabadult zöldség-gyümölcs árak megfékezését.