A méhek, így a méhészek is örülni fognak

Írta: Barna Ferenc - 2021 június 17.

A biodiverzitást is elősegíti, a méhek is szívesen látogatják, de ha nem akarunk vele sokat foglalkozni, zöldtrágyaként is alkalmazhatjuk: ez a közönséges facélia (Phacelia tanacetifolia). Az Észak-Amerikából származó egyéves növény (mézontófűként is ismert), rövid vegetációs ideje miatt, ideális vetésforgóba.

 

Mezőgazdaság, méhek
A méhek is szeretik a vetésforgóba jól illeszthető mézontófüvet (Fotó: Barna Ferenc)

 

Az egész ország területén sikeresen termeszthető

A silány homok, a szívós kötött agyag és a szik kivételével bárhol ültethető, termeszthető. Világoslila színű, egynyári dísz- és haszonnövény. Legjobb előveteményei az istállótrágyázott kapás és rostnövények, vagy kapás utáni gabona.

Ideális a talajnak, ha két kalászos közé vetjük a vetésforgóba.

A növény jó ellenálló képességgel rendelkezik, a növényvédelme olcsón megúszható. A talajra nem kényes, nem igényes. Másodvetésként, zöldtrágyázásra is használható a talaj minőségének javítása érdekében. A „technológia lukak” lefedésére alkalmas, a biogazdálkodók is szeretik.

 

Felhasználási lehetősége szélesebb, mint sokan gondolnák:

  • takarmány;
  • dísznövény;
  • zöldtrágya;
  • méhlegelő;
  • vetőmagnak is termeszthető

 

Facélia mező, a méhészek egyik kedvenc területe (Képek: Barna Ferenc)

 

Silótakarmányként önmagában gyenge minőségű, általában más silótakarmány-növénnyel keverik.

Rövid vegetációs idejű növény: márciustól szeptemberig vetik. Virágzási ideje a vetéstől számított 7-10. héttől kezdődik és 4-6 héten keresztül tart. A hosszú virágzási idő miatt kiváló mézelő növény, nektárjának cukortartalma magas (28%) és virágai nagy mennyiséget tartalmaznak belőle.