fbpx

Időjárás: elviheti a hideg a profitot idén

Írta: Kohout Zoltán - 2021 május 31.

Sokéves átlag alatt a hőmérséklet. Vizet igen, de meleget nem kapnak a szántóföldi növények és a zöldség-gyümölcsültetvények, és a gyomok, gombás fertőzések is jönnek rendesen.

 

Időjárás

 

Akkor aszály, most hideg

Tavaly a szárazság, idén a hideg teszi próbára az idegeinket. Csapadékkal most már optimálisan el vagyunk látva márciusi óta, és még mindig esik, egészen a hét másodim feléig kisebb-nagyobb mértékbe. Összességében a május első dekádja óta tartó csapadékos időszak meghozta azt a vízpótlást, amire a száraz március április után szükség volt. A talajok ebből adódóan országszerte feltöltődtek nedvességgel, sőt, az Alföldön és foltokban a Dunántúlon ismét megjelent a belvíz.

 

A gyomoknak, gombának jó így…

Ugyanakkor a növények fáznak: a hőmérséklet ebben az időszakban is 3-4 fokkal alakult a sokéves átlag alatt. A minimumértékek ismét többször még a május közepi-végi napokban is országszerte 10 fok alá estek, sőt, volt, ahol 0-3 fokig hűlt le a levegő. Az őszi kalászosok közül az árpa már mindenütt, és a búza is egyre többfelé a kalászhányás fenológiai fázisában, a repce a virágzás végén jár. Ez utóbbit megviselte az áprilisi hideg, és bár a sok eső jót tett, a napraforgó és a kukorica is fázik. A csírázás, a kelés és a korai fejlődésük a hűvös idő miatt igen lassú, vontatott: a napi középhőmérséklet májusban is csak kevésszer érte el a kukorica számára optimális értéket, a görgetett hőösszeg is az ideális alatt alakul. Ezen, ha úgy lesz, csak a meleg idő segíthet majd. A friss kelések tábláiban megjelenő gyomok viszont igen jól érzik magukat, az esős idő ideális körülményeket teremtett növekedésükhöz.

A csapadékos és egyben hideg időjárás másik kedvezőtlen következménye hogy egyre több gyümölcsfajtán mutatkozik a termés, amiken már megjelennek a megbetegedések.

 

Időjárás

 

Mi jön?

A változás lassan érkezik. Noha a hét második felétől felmelegedés indul, lassú, de tartós felmelegedés kezdődik, és némileg csökken a csapadékmennyiség is. Hétvégén már mindenütt 20 fok fölött alakul a hőmérséklet, de még nem várhatók nyári melegek.

 

Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán