fbpx

Gyenge a forint, drága a repce

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 május 28.

A korábban becsültnél jóval drágábban adható el most a repcénk, amiben a forint hirtelen gyengülése erősen közrejátszik. Ha ilyen marad a valutánk, akkor annak óriási szívó hatása lesz az összes magyar mezőgazdasági exporttermékre.

repce
Sokfelé ritkás a magyar repce, de csillagászati az ára (fotó: Horizont Média)

A termés nem lesz rossz

Oroszország Ukrajna elleni háborúja 114 dollár/hordó szinten tartja az olaj világpiaci árát. Ez támaszt ad az összes olajos magnak, így a hamarosan betakarítandó repcének is. Más hírek viszont lefelé szorítanák a termény árát. Hétfőn jött ki az EU Bizottság termésbecslése , eszerint az átlaghozam uniós szinten 3,2 százalékkal haladhatja meg az ötéves átlagot, az elemzők 3,17 tonnás termést várnak. Még a magyar átlagot is 3,14 tonnára teszik, amit most sok hazai termelő biztosan kétkedve fogad.

Nyugtatja az árakat az is, hogy Ukrajnában 1,4 millió hektárra növelték a repce termőterületét, ez 45 százalékos bővülést jelent egyetlen év alatt. Másrészt egészen biztos, hogy a növény nem részesült tökéletes ellátásban, így az elemzők legfeljebb 2,8-3 millió tonnás össztermésre számítanak. Ebből Európa 2 millió tonnára tartana igényt. Kérdés, hogy eljut idáig?

A tavalyi ukrán termésből 1,6 millió tonna – döntően még a háború kitörése előtt – rendben megérkezett az EU területére. A közösség a mostani időszakban már inkább az ausztrál repcére támaszkodik, amelyikből szerencsére rekordtermés született legutóbb. Május 15-ig 2,2 millió tonna ausztrál mag érkezett Európába. Kanada a tavalyi gyenge termés miatt legutóbb csak 600 ezer tonnányi magot tudott küldeni.

Kanada nagyon lassú

Az észak-amerikai államban most a szokásosnál lassabban halad a tavaszi repce vetése, ami rövidebb tenyészidőt és a potenciálisnál kisebb termést jelent. A legfrissebb becslések szerint a teljes vetésterület 7%-kal lesz kisebb, mint tavaly. Az átlaghozamokat ezzel együtt is jobbra várják a tavalyinál, ami még sokat kompenzálhat a területcsökkenésen.

A piacot továbbra is aggasztja az indonéz pálmaolaj kivitele körüli bizonytalanság, és maláj pálmaolaj exportvámja. A főbb olajnövényeket tekintve, szójából szerencsére bőséges lesz a kínálat. (Lásd: Bőséges olajmagtermés készül, kérdés, hogy célba ér-e.)

Mindent egybevetve az augusztusi repce ára Párizsban pillanatnyilag 803-804 euró, ami a jelenlegi árfolyam mellett 315-316 ezer forintnak felel meg. Aki le tudja kötni, tegye meg. Szeretnénk hinni, hogy ennél rosszabb árfolyamunk már nem lesz az euróval szemben…