fbpx

A gazdák bankja

Írta: Kristóf Imre - 2022 június 23. -Hirdetés

A megszokott bankfiókok helyett Mezőfalván, a NAK Szántóföldi Napok rendezvényén várták az ügyfeleket, valamint az érdeklődő gazdákat a mezőgazdaságban piacvezető Magyar Bankholding képviselői. A mezőgazdasággal foglalkozók pénzügyi, banki kiszolgálásáról Hollósi Dávid, az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt.  Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója adott tájékoztatást az Agrárágazatnak.

Miért tartották fontosnak, hogy kiállítóként is részt vegyenek a rendezvényen?

A Magyar Bankholding bankjai, a Takarékbank és az MKB Bank a magyar mezőgazdaság egyik, ha nem a legnagyobb finanszírozójának tekinthető. Körülbelül 40 ezer agrár ügyfélszámlát vezetünk, és a nagy részét finanszírozzuk is. Minden évben részt veszünk ezen a kiállításon, amely az állattenyésztési napok mellett a magyar mezőgazdaság legnagyobb rendezvényének tekinthető. Úgy gondoljuk, hogy itt tudunk az ügyfeleinkkel találkozni kötetlenebb körülmények között, mint a bankfiókokban az agrárcentrumokban.

Hollósi Dávid
Hollósi Dávid, az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt.  Agrár üzletág ügyvezető igazgatója

Milyen banki szolgáltatásokat kínálnak a gazdáknak?

Teljes körű banki szolgáltatást nyújtunk a gazdáknak a számlavezetéstől egészen a forgóeszköz- és folyószámlahiteleken keresztül a beruházási hitelekig, valamint portfóliónk része a különböző biztosítási szolgáltatások köre is. Abban vagyunk egyediek, hogy egy külön üzletágba szerveztük az agrárium és az élelmiszeripar kiszolgálását, ezáltal szeretnénk előnyre szert tenni a banki versenyben.

Az önálló agrárüzletágukat miért hozták létre a bankon belül?

Az önálló agrárüzletág azt jelenti, hogy a kollégáink reggeltől estig kizárólag agrárcégek, -ügyfelek részére nyújtanak banki szolgáltatásokat. Meggyőződésem ugyanis, hogy ha valaki valamit rendszeresen, napi fókuszban csinál, akkor előbb-utóbb szakértőjévé válik annak a témának. Mi pedig a legmagasabb szinten szeretnénk az ügyfeleinket kiszolgálni az agrárium területén is, ezért hoztuk létre külön agrárüzletágunkat.

Milyen hálózatban tudják elérni a mezőgazdasággal foglalkozók széles körét?

A Takarékbank a vidék bankjaként betölti azt a szerepét, amit korábban a takarékszövetkezetek is. Már egy családba tartozunk az MKB Bankkal – ami kicsit városi fókuszú bank –, de a magyar élelmiszeripar finanszírozásában nagyon jelentős szereplő. Emellett a Budapest Bank, amely beolvadt április 1-jén az MKB bankba, a közép- és nagyüzemi mezőgazdaság finanszírozásban ugyancsak nagyon fontos szereplő. Azt látjuk, hogy nagyon szép portfóliót tudtunk így összeállítani, és most 30% körüli piaci részesedésünk van a magyar agrárium finanszírozásában.

A Takarékbank Agrárcentrumok hány helyszínen találhatóak meg hazánkban?

Országos hálózattal rendelkezünk: 45 Agrárcentrumot működtetünk, és hosszú távon szeretnénk is fenntartani ezeket. A megyeszékhelyeken és a megyékben egy másik helyszínen is egy-egy irodát működtetünk, illetve a jelentős agrártérségekben: a Hajdúságban, az Alföldön, a Dél-Dunántúlon több helyen is megtalálhatóak vagyunk. A kollégáinkat el lehet érni ezekben az Agrárcentrumokban.

Mi jellemzi ma a magyar mezőgazdaság helyzetét?

A magyar mezőgazdaság jelenlegi helyzete nem függetleníthető a világpiaci és a világpolitikai geopolitikai folyamatoktól. Nemrég még azt gondoltuk, hogy a koronavírus-járványnál nagyobb kihívás nem érkezhet felénk, de érkezett, a háborús helyzet. Ukrajna és Oroszország számos szántóföldi ágazat termékeiben, például a gabona, a kukorica, az olajos növények terén a világ legnagyobb exportőreinek tekinthető. Ez az export, ez a termelés most nem úgy folyik, ahogy kellene. Az inputanyagok oldalán pedig ennek kapcsán a földgázt említeném, hiszen a műtrágya alapvető alapanyaga. Óriási áremelkedések mentek végbe a közelmúltban, és még nem látni, hol lesz a vége az árak növekedésének. Mindenhol erről beszélünk, erről kérdeznek minket is és a gazdákat is, hogy a magyar élelmiszergazdaság elég stabil-e? Nem lesz-e hiány? A termelés költségei olyan szinten növekedtek, hogy az valahol át fog árazódni az élelmiszerekben. Komoly kihívások vannak az állattenyésztési ágazatokban is, ahol kétszeres, háromszoros takarmányár-növekedést kell a szektorban dolgozóknak elszenvedniük. Nagyon nehéz ezeket kigazdálkodni, miközben nagyon fontos szempont az, hogy az élelmiszer-alapanyagot megtermeljük, hiszen alapvető szükséglete az embereknek, hogy naponta étkezzenek.

Fotók: Horizont Média, Gudmon Olivér