fbpx

Óriási kapacitású kutatóbázist épített hazánkban a Syngenta

Írta: Csomor Zsolt - 2020 június 26.

Európa legnagyobb kapacitású kukorica- és napraforgóvetőmag kutatóbázisát építette fel Mezőtúron a svájci székhelyű Syngenta. A 1,5 milliárd forintból megvalósított beruházást az agrárminiszter adta át.

A Syngenta mezőtúri ünnepélyes átadóján Nagy István agrárminiszter a vetőmagelőállítást és a vetőmagtermesztést a magyar mezőgazdaság „koronaékszerének” nevezte. Hazánk vetőmag ágazata évente csaknem 190 milliárd forint értékű árut állít elő, aminek fele exportra kerül, tette hozzá.

Gaël Hili, a Syngenta európai vetőmagüzletágának igazgatója elmondta, hogy a mintegy 1,5 milliárd forintból felépített, modern eszközökkel felszerelt kutatóállomás fő profilja a kukoricanemesítés, valamint az ahhoz kapcsolódó vetőmagelőállítás és tesztelés.

világ 90 országában tevékenykedő vállalat az elmúlt években több stratégiai beruházást hajtott végre Magyarországon: ezek közül az egyik legjelentősebb a három fázisban elkészült mezőtúri vetőmagüzem, olvasható az MTI hírében.

Magyarországon már több, Syngenta által nemesített hibridet vetnek a köztermesztésben. Számos fajtájuk regisztrációja várható Franciaországban, Olaszországban, Szerbiában, Ukrajnában és Oroszországban is. 2017-től az ukrán nemesítési program szaporítási munkáit is magyar szakemberek végzik.

A mezőtúri állomásról történik a román, szerb, horvát és bolgár szántóföldi teljesítménykísérletek koordinációja is. A bázis fontos központja a napraforgó termékfejlesztésnek is. A több mint 130 ezer parcellás – ami 150 hektár kísérleti területnek felel meg – magyar kísérleti hálózat az egyik legnagyobb Európában.