fbpx

Kertészeti forradalom: megjöttek a repülő szedőrobotok

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 február 02.

A Kubota 20 millió dollárt fektet egy izraeli start-up, a Tevel szüretelő drónjaiba. Noha egy 2017-ben alapított vállalkozásról van szó, a cég vezetését már 10 éve foglalkoztatja a munkaerőhiány problémája a kertészetekben. A gond hamarosan megoldódik.

 

Néhány éve még elképzelhetetlen volt

A gyümölcs elkülönítése a lombozattól, az érettség felismerése, a pontos megközelítés és a szedés kivitelezése néhány évvel ezelőtt még megoldhatatlan feladatot jelentett. Mára a mesterséges intelligencia és a robotika lehetővé tette a pontos manőverezést és a munka hibátlan elvégzését – akár éjszaka is. A drónok szenzoraik segítségével lokalizálják a gyümölcsöket, megítélik az érettségüket, megközelítik, gyengéden megragadják, majd lecsavarják azokat az ágról.

 

szüretelő drón
Éjszaka is szüretel (Forrás: Tevel)

 

Az érzékelés, a döntés és a mozgás irányítása elképesztő számítási kapacitást igényel a robotoktól, a szedés tempója ezért még elmarad az emberétől. A robotoknak viszont már most megvan az az előnyük, hogy éjjel-nappal fáradhatatlanul dolgoznak, nem kérnek sem ebéd- sem pihenőidőt, sem magasabb díjazást. A betanításuk sem a termelő dolga. Tavaly a Tevel elnyerte az év legjobb tereprobot-koncepciója díjat, 2021-ben pedig már piacra is dobná az első gyakorlatban is alkalmazható megoldását. A tervek szerint drónjaik alma, őszibarack, nektarin, körte, szilva, citrusfélék és avokádó szedésére is alkalmasak lesznek. A vállalkozás a gyümölcsritkítás és metszés problémájának megoldásán is dolgozik. (Hazánkban is egyre több pénz koncentrálódik a drónfejlesztésben, lásd erről cikkünket itt.)

 

A Kubota kertészeti betakarítórobot üzletágat indít

A Kubota célja a 20 millió dolláros befejtetéssel az, hogy mihamarabb egy új, kertészeti betakarítórobot üzletágat indíthasson el a fenti technológia segítségével. A cég szerint évente több mint 800 millió tonna gyümölcs terem világszerte 70 millió hektár területen, ami évi 1 billió dolláros piaci értéket jelent. A gazdálkodók évente 100 milliárd dollárt költenek a szüreti munkákra, több mint 10 millió idénymunkást toborozva a gyümölcsösökbe. Csakhogy egyre nehezebb a vendégmunkásokat egy párhetes munkára a gazdaságba csábítani, betanítani és ideiglenes szállást, illetve közműszolgáltatást biztosítani számukra. A világjárvány tovább súlyosbította a helyzetet. Az emberi kéz drága és bizonytalan a rendelkezésre állása. A munkaerőhiány vált a gyümölcstermesztés egyik legnagyobb kockázati tényezőjévé. „Ezért a Tevel megoldása csökkenti a termelési kockázatot, növeli a szedési hatékonyságot és a jövedelmezőséget, továbbá fokozza a globális élelmiszerbiztonságot” – indokolja döntését a Kubota. Hamarosan találkozhatunk a Kubota-Tevel szedőrobotokkal?