fbpx

Megéri fenntartható technológiára váltani?

Írta: - 2022 június 21. -Hirdetés

Külföldön már bevett szokás, hogy a gazdák gyakran a legmodernebb, zöld technológiával dolgoznak, hazánkban még mindig sok mezőgazdász ódzkodik a modernebb gépek és a fenntartható gazdálkodási formák használatától. Gyakran nem is az anyagiak jelentik a problémát, hanem inkább egyfajta ragaszkodás a régi gépekhez és módszerekhez. Vajon megéri ragaszkodni, vagy csak saját magunknak nehezítjük meg a feladatokat? Az alábbiakban bemutatunk pár fontos érvet a fenntarthatóság mellett!

Kevesebb üzemanyag és vegyszer felhasználása

A legmodernebb traktorok ugyan több extrával vannak felszerelve, mégis a legújabb fejlesztések már egytől egyig arra törekednek, hogy költséghatékonyabb üzemanyag felhasználást tegyenek lehetővé. A traktorok dízelmotorjai folyamatosan alakulnak, továbbá megjelentek az olyan lehetőségek is, miszerint tisztán elektromos mezőgazdasági gépek kerüljenek idővel forgalomba. Olyan ez, mint az elektromos fogkefe esetében: látszólag értelmetlen, mégis jóval hatékonyabban tisztít és költség szempontjából is jobban megéri, mint ha állandóan új fogkefét vásárolnánk. Ugyanez a helyzet a vegyszer felhasználással is. Több tanulmány kimutatta, hogy például a biodiverzitás tudatos visszaépítésével – a földek melletti erdősávok kialakításával, valamint akár mesterséges kis tavak létrehozásával – jelentősen csökken a vegyszer- és a műtrágya felhasználásának mértéke. A visszaállítással csökkennek a kártevők, – hiszen megjelennek az ellenségeik – valamint fokozatosan visszaállhat a talaj megfelelő biokémiája.

A fenntarthatóságé a jövő

Már jó néhány éve annak, hogy a világ kormányai folyamatosan presszionálják azokat a vállalatokat is, amelyek nem működnek fenntarthatóan még. Ez igaz a különféle mezőgazdasági vállalkozásokra egyaránt. Ebből adódóan a jövőben egyre inkább azok a cégek és szervezetek fognak előnyben részesülni, a pályázatoknál is, amelyek törekednek a fenntarthatóságra. Vagyis ha mezőgazdászként a jövőben szeretnénk több pályázatot nyerni, akkor itt az ideje egyre jobban átállni a fenntartható gazdálkodásra. Ma még ugyan nem kötelező, de a tendencia fokozatosan azt mutatja, hogy a nem fenntartható gazdálkodásokat elmarasztalják idővel. Nem csak a kormányok, hanem a fogyasztók is.