Bezárás

Stresszben a repce: támadnak a kártevők (videóval)

Írta: Kristóf Imre - 2021 április 01.

Két nagy repceormányos imágót is fogott a sárga, ragacslapos csapda egy dunapataji őszi káposztarepce-táblán, és a rovarok kártétele is látszik a leveleken. A növények már szárba indultak, a hajtáscsúcsokon a virágok differenciálódása és a virágszervek fejlődése folyik. Cikkünkben és  videónkban bemutatjuk a – stresszélettan fogalmai szerint ún. vészreakció fázisában lévő – növények aktuális állapotát.

 

 

Kemény böjti szelek fújnak határszemlénkkor Dunapatajon. De nem csak nekünk, a repcének is rossz ez az időjárás. A hőmérséklet nagy ingadozása (reggeli fagyok) és az intenzív légmozgás ún. stressz faktorok a növény számára, amelyek hatására a gázcserenyílásai bezáródnak, a fotoszintézis és a tápanyagfelvétel időszakosan leáll. Ráadásul még a kártevők is támadják a növényeket. Erre az utóbbira mutat bizonyítékot az alábbi képünkön Szabó István, a Pro-Feed Kft. növényegészségüzletág-vezetője.

 

Ormányosok kártétele repcében
Ormányosok által rágott lyukak repcelevélen Fotó: Kristóf Imre

 

Amikor betelepülnek az imágók, akkor érési táplálkozást folytatnak a leveleken. Ha, ilyenkor a fény felé emeljük a lombleveleket, könnyen észrevehetjük azokat az apró lyukakat vagy hámozgatásokat, amelyek az ormányosok táplálkozásának a nyomai. Ezen felül, ha a száron találunk valamilyen tojásrakási nyomot, akkor a nagy repceormányos már nagy valószínűséggel lerakta a tojásait, illetve, ha a levélnyélen szúrás látható, akkor általában az a szárormányos tojásrakási nyomát jelenti.

 

Ormányosok kártétele repcében
Szárormányos szúrásai repce levélnyélen Fotó: Kristóf Imre

 

Folytatva a határszemlét a káposztalégy jelenlétének a megfigyeléséhez, ki kell ásnunk néhány repcenövényt, mert a nyűvek a gyökereken szívogatva okoznak kártételt.

Amit egy repcénél ilyenkor meg tudunk állapítani, az az, hogy az őszi időszakban a káposztalégy itt volt-e a területen. Most azt lehet látni, hogy a repce gyökerén megtaláljuk a káposztalégy nyűvének szembetűnő kártételét. Látható viszont az is, hogy ezt az erős növényzetet ez a kártétel nem befolyásolta.

 

Ormányosok kártétele repcében
Káposztalégy nyűvének kártétele repce gyökerén Fotó: Kristóf Imre

 

A repce szárát felvágva megállapíthatjuk, hogy már szárba indultak a növények. A hajtáscsúcsokon, a fő- és oldalágakon egyaránt a virágok differenciálódása és a virágszervek fejlődése folyik. A bő termés érdekében ebben a fenológiai fázisban nagyon fontos, hogy a növény a lombozatát minél jobban tudja fejleszteni.

 

Ormányosok kártétele repcében
Repcevirágok differenciálódása hajtáscsúcsokon Fotó: Kristóf Imre

 

Mivel a repce nagy mennyiségű virágot képez, a termés nagyságát nem az fogja eldönteni, hogy mennyi a virágok száma, hanem a lombozat nagysága, amit kifejleszt a növény. Ez határozza majd ugyanis meg, hogyan fogja a növény tápanyaggal ellátni a kialakuló becőket és magvakat. A termés nagyságát tehát nem a kialakult virágok száma, hanem a lombozat nagysága fogja majd limitálni. Ezért is kell megtennünk mindent annak érdekében, hogy a növények leveleinek fejlődését ne akadályozza semmi sem – foglalta össze Szabó István, a Pro-Feed Kft. növényegészségüzletág-vezetője.