fbpx

A Systiva®: optimalizálható a kalászos gabonák állományvédelme

Írta: MezőHír-2022/6. lapszám cikke - 2022 június 10.

Ha megnézzük a hazai közvélemény-kutatások arra vonatkozó eredményeit, hogy a magyar kalászosgabona-termesztő gazdák milyen növényfejlettségi állapotoknál védekeznek fungicidekkel a gombás betegségek ellen, kiderül, hogy a bokrosodás végétől a zászlóslevél megjelenéséig, a korai betegségek elhárítása céljából végzett védekezések a legkedveltebbek.

Ezeket követi népszerűségben a kalászolás végén–virágzás idején végzett kalászvédelem, és csak harmadik a sorban a fölső levelek épségének megóvására szolgáló védekezés, amire a zászlóslevél kiterülése és a kalászhányás eleje közti időszakban kerül sor. Pedig ez utóbbinak kellene lenni a legfontosabbnak, hiszen köztudott, hogy a szemekbe beépülő tápanyagok nagy részét a fotoszintézishez szükséges napfényből leginkább részesülő fölső levelek állítják elő.

A védekezés egyes lépéseinek fontossági sorrendje azonban könnyen helyreállítható, amennyiben a korai permetezést a Xemium®-ot (fluxapiroxad) tartalmazó Systiva® vetőmagcsávázás formájában való használatával helyettesítjük. A magra fölvitt Xemium®-ota csíranövény fokozatosan fölveszi. A hatóanyag teljesen átjárja a föld fölötti részeket, és keléstől a növény szárba szökkenéséig (egy-két szárcsomós állapotig) folyamatos védelmet biztosít. A két szárcsomós állapotot követően már csak ún. látszathatékonyság figyelhető meg, ami annak köszönhető, hogy a betegségektől megóvott állományban a kórfolyamat csak jelentős késedelemmel tud beindulni.

Magyarországon a kalászosok korai állományvédelme elsősorban a hálózatos levélfoltosság, a lisztharmat, néha a szeptóriás levélfoltosság és – főleg a korai vetésekben – a rozsdabetegségek elhárítása szempontjából fontos (1. táblázat).

táblázat
1. táblázat. A Xemium® (fluxapiroxad) gombás eredetű levélbetegségek elleni hatékonysága kalászos gabonákban (*búzában **árpában ***búzában és árpában). A táblázatban vastagon szedtük azoknak a betegségeknek a nevét, amelyek a kalászos gabonák korai életszakaszában Magyarországon jelentősek

A Systiva®-val végzett vetőmagcsávázás ezek ellen a betegségek ellen kivétel nélkül kellően hatékony: a lisztharmat és a szeptóriás levélfoltosság ellen jó, a rozsdák ellen kiváló, a hálózatos levélfoltosság leküzdésére pedig kimagasló hatékonyságú. A táblázatban föltüntetett többi betegség jelentősége a növények korai életszakaszában nem számottevő. A kalászos gabonák gombás betegségeinek kórokozói – a lisztharmatgomba kivételével – a növények fölső leveleinek megfertőzésével okoznak leginkább kárt. A korai állományvédelem, így a Systiva®-val végzett vetőmagcsávázás is elsősorban azt a célt szolgálja, hogy ezeknek a betegségeknek a nyomását lecsökkentsük, a fertőzöttség szintjét a védekezési küszöb alatt tartsuk a fölső levelek megpermetezésének idejéig. A Systiva®-csávázásnak a korai permetezésekhez képest számos előnye van:

  • nincs kijuttatási költség, mivel a készítmény egy menetben fölvihető a magra az általános csávázószerekkel,
  • nem kell tartani kedvezőtlen időjárástól, ami megnehezítheti a kipermetezést,
  • fölázott talajon nincs taposási kár,
  • nincsenek munkaszervezési nehézségek az egyidejű gépi munkák miatt.

A Systiva®-val történt vetőmagcsávázást követően a fölső levelek védelmét célzó védekezés optimálisan időzíthető. Árpában – itt kalászvédelemre általában nincs szükség – a zászlóslevél kiterülésének idejére és ugyanígy búzában is, abban az esetben, ha a teljes virágzásban (BBCH 65) célzott kalászfuzáriózis elleni védekezést tervezünk. Ha úgy ítéljük meg, hogy a kalászvédelem szükségtelen, a fölső levelek védelmét kicsit későbbre tolhatjuk, a kalászhányás elejére (BBCH 51–55). A Systiva®, a benne levő Xemium®-nak köszönhetően, ún. AgCelence®-hatással is rendelkezik, vagyis serkenti a növények klorofillszintézisét, ami a betegségek elhárításából adódó termésnövelést még megfejeli. Ilyenfajta hatása a korai permetezések során leggyakrabban használt azoloknak nincsen. Ez azt jelenti, hogy – hasonló szintű védelem esetén – a Systiva®csávázással magasabb terméshozam érhető el, mint a korai azolpermetezésekkel.

Dr. Füzi István
fejlesztőmérnök
BASF Hungária Kft.

BASF