fbpx

100 ezer menekült munkájára számítana az olasz mezőgazdaság

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 június 10.

Keveslik az országban legálisan dolgozni tudó menekültek számát az olasz agrárvállalkozások. A kormányzat másképp látja a munkaerőhelyzetet.

cseresznye
Sokkal több kézre lenne szükség a betakarításhoz (forrás: images.squarespace-cdn.com)

Az olasz mezőgazdasági termelők szövetsége szerint az országnak legalább 100 ezer szezonális munkásra lenne szüksége a migrációs áradatból. Nélkülük nehéz elvégezni a gazdaságokra váró zöldség-, gyümölcsbetakarítást. Az olasz hivatalok azonban nagyon lassan dolgoznak, a szövetség szerint a mai napig nem adták ki a tartózkodási és munkavállalási engedélyeket a bevándorlásért felelős prefektúrák az érkezők számára.

Luciana Lamorgese belügyminiszter szerint most készül egy új rendeletet, amelyik „figyelembe veszi több gazdasági szektor növekvő munkaerőigényét”. A termelői szövetség szerint az idén alkalmazandó, nem uniós munkavállalók kvótája így is kevés lesz. „69 ezerre emelnék az EU-n kívülről érkező, legálisan foglalkoztatható munkavállalók számát, amiből 42 ezer fő dolgozhatna a mezőgazdaságban. Ehhez képest az ágazat külsős munkaerőigénye 100 ezer idénymunkás lenne” – mutatott rá a szövetség.

Lásd még a témában: Cseresznye: nem igaz, hogy drága.