fbpx

Hiánypótló szolgáltatások a precíziós mezőgazdaságban

Írta: Barna Ferenc - 2022 június 09.

Két új kategóriában, hiánypótló szolgáltatásokkal bővít az inputanyagok precíziós kijuttatása terén az AXIÁL Kft. A gépkereskedő helikopteres és drónos újdonságait élő bemutatóval avatták fel a 2022 NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow eseményen.

Bejelentés az agrárgépshow-n
A gépkereskedő cég bővíti szolgáltatás portfólióját (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A légi úton végzett növényvédelem az utóbbi években ugrásszerű fejlődésnek indult

A piacon megjelenő intelligens eszközök, a dróntechnológia szerepe a kezdeti időszakot követően jelentős konszolidációs folyamaton ment keresztül, célszerű felhasználási körük az évek során kialakult és letisztult.

Erre építve az AXIÁL stratégiai döntés keretben 2022-ben elindul a dróntechnológia értékesítésének útján, ezzel egy időben pedig partnerségre lép a MyActionCam Magyarország Kft.-vel. A partnerséget június 2-án jelentették be a Mezőfalván.

A DJI monitoring- és permetező drónok forgalmazásával az AXIÁL egy kézből kínálja az információgyűjtéshez használható légi eszközöket, valamint a specializált légi kijuttatási feladatokra (például foltpermetezés) alkalmas intelligens gépeket. A csúcstechnológiás drónok képesek az automatizált munkavégzésre és az RTK pontos helymeghatározásra is, valamint akár 30 kg teherbírással rendelkeznek.

Légi és földi permetezés
A helikopterrel végzett növényvédelem jelentős hagyományokkal rendelkezik Magyarországon (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Nagy volumen, nagy pontosság – légi kijuttatás egyedülálló precíziós technológiai támogatással

A légi úton történő kijuttatás másik fontos szegmensében is újdonságokat jelentett be az AXIÁL. A repülőgéppel és helikopterrel végzett növényvédelem jelentős hagyományokkal rendelkezik Magyarországon, hiszen az évtizedek alatt több millió hektáron gyűjtöttek vele tapasztalatokat. Ezt a rutin által garantált minőséget egyedülálló precíziós technológia segítségével emeli modern színvonalra az AXIÁL Kft., amit a Forgószárny Kft.-vel együttműködésben visz piacra a szolgáltató.

A partnerség keretében a Trimble precíziós gazdálkodási eszközeit egyedi mérnöki megoldások segítségével tették alkalmassá a nagysebességű légi kijuttatás vezérlésére. A világszinten is újdonságnak tekinthető fejlesztés a földi gépekkel végzett precíziós gazdálkodás minden elemét sikeresen átemelte a légi úton végzett kijuttatás területére. Mindez EGNOS pontosság mellett akár terv alapú kijuttatást és szakaszvezérlést is lehetővé tesz, akár légi úton is. A traktorokban használt eszközök adataival teljes mértékben egyező információk segítségével a munkavégzés objektív adatok alapján, számszerűen kiértékelhető.

Légi és földi permetezés
A légi eszközök a földi agrárgépekkel egységet alkotnak (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Összehangolt elemek: a légi megoldás a földi eszközöket egészíti ki

A helikopteres és drónos megoldások a földi eszközöket tartalmazó portfoliót egészítik ki, ahol az inputanyagok kijuttatásához továbbra is elérhetőek a függesztett, vontatott és önjáró eszközök, melyek szintén alkalmasak precíziós gazdálkodásra. Ezekhez kapcsolódva az új termékek olyan helyzetekben nyújtanak alternatívát, amikor a talajviszonyok nem teszik lehetővé a földi munkavégzést. Ez a teljes körű paletta ráadásul teljesen integrált, így az elvárt gyorsaság, rugalmasság és pontosság teljesíthető.

Az bejelentések kapcsán Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője a fejlődés fontosságát emelte ki: „A mezőgazdaságban a hatékonyságot ma már leginkább a szélsőséges helyzetek sikeres kezelésével lehet növelni. Ehhez speciális célszerszámokra van szükség, épp ezért bővítettük portfóliónkat újszerű szemléletben a légi úton végzett kijuttatás két nagy területén. A bejelentett partnerségekkel a piacon egyedülálló kínálatot hoztunk létre, ami valóban összehangolt elemekből áll és emiatt a gyakorlatban is kompromisszummentes segítséget kínál a gazdáknak.”

Drón
A dróntechnológia egyik legjobban fejlődő ága a mezőgazdasági drónok (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az eseményen szintén üdvözölte az együttműködést Damak Ferenc, a MyActionCam Magyarország Kft. tulajdonos-ügyvezetője, aki kiemelte: „A dróntechnológia egyik legjobban fejlődő ága a mezőgazdasági drónok területe, ezek a monitoring és kijuttató légijárművek tökéletesen támogatják a precíziós gazdálkodást, de el kell ismernünk azt, hogy a mezőgazdaság összetettsége megköveteli a hagyományos és új technológiák együttes bevetését, hogy a legjobb eredményt érjük el. A mezőgazdasági drónos megoldások integrációja mellett az edukáció lehetősége, a szakmai támogatás és rendelkezésre állás szintje volt a fő szempont a partnerség részleteinek kidolgozásakor, ami hosszú szakmai egyeztetés eredménye.”

Imreh Lajos, a Forgószárny Kft. főpilótája és ügyvezető igazgatója hozzátette: „Célunk, hogy a legkisebb környezetterhelés mellett a leghatékonyabb és legprecízebb kijuttatási technológiát tudjuk nyújtani partnereink részére. Az új technológia alkalmazásával gazdaságosan tudunk kedvezőtlen talajállapotok esetén is növényvédelmi munkát végezni. Így megoldható a folyékony kemikáliák (80-120 ha/óra) és a szilárd műtrágya (10 tonna/óra) gazdaságos kijuttatása, leginkább a közepes és nagyméretű gazdaságok számára.”

Forrás: AXIÁL/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc