fbpx

Feszült a helyzet, elhalasztjuk a vetésforgót?

Írta: Kohout Zoltán - 2022 május 22.

Már a zöld-ügyekben is élenjáró Németország agrárminisztere is ott tart, hogy a vetésforgó átmeneti elhalasztásáért lobbizik az Európai Bizottságnál.

vetés

Aggasztó hatások

Cem Özdemir német mezőgazdasági maga jelentette be, hogy lobbizik az Európai Bizottságnál. Az a célja, hogy az EU elhalassza a vetésforgóra vonatkozó új szabályozást, hogy a gazdálkodók több búzát termelhessenek. Az ok persze ebben is az Ukrajna elleni orosz háború: a miniszter szerint az orosz agresszió és annak a globális élelmezésbiztonságra gyakorolt ​​hatásai aggasztóak, a gabonapiacok feszültek. Özdemir azt kéri, hogy a vetésforgó új szabályai ne 2023-tól, hanem csak egy újabb évvel később lépjenek életbe. Az új szabályozás szerint a gazdálkodók két egymást követő évben nem termeszthetnek ugyanazt a főnövényt ugyanazon a szántón.

Sok gazdának nagy lehetőség

Persze a német miniszter nyilván nem csak az ukrán és orosz gabonától függő országok és a globális piacok miatt aggódik. A szomorú helyzet egyben nagy piaci lehetőség is a háborútól érintetlen exportőröknek, Németországtól a kelet-európai országokig, sőt, Indiáig sokaknak. Sőt, mivel az oroszok nemcsak az ukránokat zárják el a termeléstől, de magukat is lábon lőtték a háborújukkal, a kiesésük sok országnak exportlehetőséget hoz. A megreformált KAP szerint azonban a gazdák csak akkor kaphatnak közvetlen KAP-támogatást, ha megfelelnek például a vetésforgónak mint minimumkövetelménynek. E szabály elhalasztása „jelentősen megkönnyítené a gazdálkodók jelenlegi termesztési terveit és az uniós mezőgazdasági támogatások 2023-as végrehajtását anélkül, hogy jelentős negatív hatást gyakorolna a klímavédelemre vagy a biológiai sokféleségre” – mondta Özdemir.

szántóföld

Jó ötlet?

Attól viszont, hogy az EU-ban befolyásos német szakminiszter mondja ezt, mások „teljesen elhibázott javaslatnak” tartják. Például Celia Nyssens, az Európai Környezetvédelmi Irodától azt hangoztatja, hogy „a vetésforgó kulcsfontosságú a növényvédelem és a talajvédelem, az ellenálló-képesség szempontjából, így ennek negatív hatásai lesznek”.

forrás: EURACTIVE
Fotók: Illusztráció (Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)