fbpx

Bőséges olajmagtermés készül, kérdés, hogy célba ér-e

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 május 17.

Szójából és repcéből hatalmas rekordra készül világ, csak napraforgóból lesz lényegesen kevesebb. Ez jó hír akkor is, ha még nem tudjuk, valóban eljut-e minden termék a rendeltetési helyére.

repcetábla
Még repcéből is több lesz – nem itt, de Európában igen (fotó: Horizont Média)

Az előrejelzések szerint az olajos magvak globális termelése 8 százalékkal nőhet 2022/23-ban, elsősorban szójababból lesz több Dél-Amerikában és az Egyesült Államokban, de jóval több lesz a kanadai repce is, sőt Európa is gazdagabb repcetermésre számít idén. Napraforgóból viszont sokkal kevesebb termésre van kilátás, elsősorban az orosz-ukrán konfliktus miatt. A globális felhasználás mindössze 3 százalékkal emelkedne, így a szezon végére növekedni fognak a globális készletek.

Szójarekord

Mindent egybevetve a globális olajmagtermés elérheti a 647 millió tonnát, ebből a szójabab 395 millió tonnát tehet ki (+13%). Brazília egymagában csaknem 150 millió szójababot termelhet meg a futó gazdasági évben, amiből 88,5 millió tonna juthat exportra. Kína élénken fogja keresni a szóját, de szinten minden olajmag piaca forgalmasnak ígérkezik. Európa 2022/23 folyamán 15 millió tonna szójababot és 16,7 millió tonna darát importálhat a világpiacról (döntően Brazíliából).

Repcerekord

A globális repcekibocsátás 10 százalékkal 100 millió tonnára nőhet, elsősorban a kiválónak ígérkező kanadai és kínai termés miatt. Csaknem 31 millió tonna repceolaj készülhet a gyárakban, amire nagy szükség van, mivel a globális készletek még ezzel együtt is a 10 éves átlag alatt lesznek a szezon végére. Ukrajnában a háború ellenére szintén több repce terem idén, mivel 45 százalékkal növelték a növény területét. A teljes ukrán kibocsátást 3,2 millió tonnára teszik az elemzők. Ebből Európa rendszeresen megvásárol 2 millió tonnát.

Napraforgó: 12% mínusz

Napraforgómagból kevesebb mint 51 millió tonna teremhet a világban, erős a csökkenés, de nem akkora, mint amekkora a bevetetlen ukrán területnagyságból következne. Termésbővülést valószínűsítenek ugyanis Argentínában, az Európai Unióban, Szerbiában, Törökországban és az Egyesült Államokban. A globális napraforgó-felhasználás alig csökken, átlépi az 50 millió tonnát. Európa napraforgómagból 1,2 millió tonnára, napraforgó-olajból 1,6 millió tonnára tartana igényt a világpiacról (alapvetően Ukrajnából).

globális olajmagtermés
Forrás: USDA

Növényi olajok

A globális növényolaj-termelés várhatóan 3 százalékkal növekszik, elsősorban a bőségesen rendelkezésre álló szójabab feldolgozása miatt. Repcéből és olajpálmából is több kerülhet az olajütőkbe, így növényi olajból – a kevesebb napraforgó ellenére – több lesz a világban, mint tavaly volt. A globális fogyasztás 2 százalékkal bővül, a kereskedelem élénk lesz. A globális növényolaj-készletek 4 százalékkal 28 millió tonna fölé emelkedhetnek a szezon végére, de a napraforgóolaj-készletek 16 százalékkal zsugorodni fognak.

Eljut-e a célba?

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a termés rendelkezésre állása egy dolog, és egy másik, hogy eljut-e a célpiacra. A Covid miatt még mindig zárva van a sanghaji kikötő, a háborús helyzet miatt számos ország exportkorlátozást vezetett be (a legsúlyosabb hatású az indonéz pálmaolaj távolmaradása). Európa idén több pálmaolajat szeretne vásárolni, de vajon hozzájut-e? Az alapok tehát jók, de az árakat végül az dönti el, hogy milyen könnyen juttathatók el az áruk a rendeltetési helyükre.