fbpx

Művelőkerékkel a sorok között

Írta: MezőHír-2023/03. lapszám cikke - 2023 március 30.

A traktorok művelőkerékkel való felszerelése nem új keletű megoldás, hanem több mint fél évszázados múltra tekint már vissza a hazai termesztéstechnológiában is. A művelőkerekek kapásnövények termesztése során sorközművelés, vetés, ültetés vagy növényvédelem, tápanyag-visszapótlás munkaműveleténél kerülnek alkalmazásra az erőgépeken. A fentebb említett munkákat vagy sorkihagyással készített művelőutakon, vagy kitaposott művelőnyomon, vagy pedig sorközt közlekedve végezzük.

Előnyei a hagyományoskerékhez képest

A traktor hagyományos méretű kerekeinek keskeny szélességű művelőkerékre való cserélését általában az ápolt növények védelme, illetve vetésnél a magágy tömörödésének megakadályozása igényli. A hagyományos abroncsprofil-szélességű kerékkel szerelt erőgépek egy fiatal vagy egy már fejlett állományban egyaránt komoly taposási kárt okozhatnak. Ezeknek a károknak a megelőzésére, csökkentésére ideális a művelőkerék alkalmazása, mely lényegében egy hagyományosnál keskenyebb, nagyobb átmérőjű felni művelő-gumiabronccsal. A művelőkerék pontosabban illeszkedik a sorok közé, és az alacsony abroncsszélességének köszönhetően nagyobb irányítási pontosságot biztosít a gép kezelője részére, valamint kevésbé jelenti a sérülés kockázatát a fejlettebb állományban.

Vannak olyan fix sortávban termesztett szántóföldi vagy kertészeti növények, amelyek csak művelőkerékkel szerelt erőgéppel vethetők, ültethetők, illetve ápolhatók, kezelhetők. A keskeny, nagy átmérőjű művelőkerekek további előnye, hogy megemelik az erőgép hasmagasságát, így magasabb növényállományban is képesek dolgozni, sokkal tovább biztosítva az állomány kezelhetőségét hagyományos erőgéppel. A kínálatban fix hegesztett és csavarozott, osztott szekciójú művelőkerék-felnik egyaránt elérhetők, így amennyiben a megrendelőnek állítható nyomtávú felnire van szüksége, akkor ez az igény is könnyen kielégíthető.

Fendt
1. kép. Iker művelőkerékkel szerelt traktor sorközművelésben (fotó: news.agcocorp.com)

Ikresítve az igazi

Mivel a művelőkerék a hagyományos abroncshoz képest viszonylag kis felfekvőfelületen érintkezik a talajjal, így a káros talajnyomás mértéke szóló alkalmazásban elég magas. Ennek a káros talajtömörödésnek a csökkentése érdekében az utóbbi 1-1,5 évtizedben egyre több gyártó, illetve forgalmazó kínál ikerkerekes kivitelben művelőkerekeket. Ezeket a művelőkerék-ikresítéseket általában nagy átmérőjű csőtávtartós megoldással valósítják meg, így csak bizonyos magasságú növényállomány alatt lehet alkalmazni. Ennek áthidalására néhány felnigyártó már egyedi ikertávtartó dobot alkalmaz, ami a növénysor felett nagyobb szabad magasságot nyújt, így egy nagyobb állományban is megóvhatjuk a növényeket a sérüléstől.

A csőtávtartós megoldás viszont a távolságtól függően nagyon terhelést bír el, és lehetőséget biztosít az eltérő ikernyomtávolság beállítására, így eltérő ültetési távolságú növényekhez igazítható. Felnimérettől és felhasználástól függően a művelőkerék-felnik 8, 10, 12, 15 és 20 mm lemezvastagsággal készülnek. A kínálatban a három szekcióra osztott felnik akár 16 db eltérő nyomtávállítási lehetőséget biztosítanak. Visszatérve a talajtömörödésre, az iker művelőkerekek is rendelkezésre állnak például holland gyártásból, és már gumiabroncsnyomás-szabályozó rendszerrel is, így szántóföldi alkalmazásukkor a nyomás csökkentésével a tömörödés jelentősen mérsékelhető.

John Deere
2. kép. Gumiabroncs-nyomásszabályozó rendszerrel szerelt iker művelőkerék (fotó: www.gruva.com)

Új fejlesztés a hidraulikusan állítható nyomtávú iker művelőkerék

Az eltérő sortávolságú kultúrákban való szántóföldi munkák gyakori váltakozása esetén jelent gyakorlati problémát a keskeny ikerművelő kerék alkalmazása. A csőtávtartós ikerkerekeknél maximum a külső ikerkerék és a traktor hátsó kerekének megfordításával, illetve osztott felni esetén a felniszekciók variálásával lehet változtatni a keréknyom távolságát, de ez jelentősebb állásidőt igénylő átszereléssel jár. Emiatt aztán többnyire lemondanak a felhasználók ebben az esetben az ikerkerék alkalmazásról. Annak érdekében, hogy az eltérő sortávra való átállás egyszerűbb és gyorsabb legyen, a Becklönne Maschinenbau GmbH & CO KG egy úttörő fejlesztést dobott piacra a hidraulikusan állítható távolságú ikerkerékkel.

felni
3. kép. Változtatható nyomtávolságú csőtávtartós ikerművelőkerék-felnik (fotó: www.gruva.com)

Az új ikerkerék-megoldással jelentősen egyszerűsödik a nyomtávállítás művelete. Az ikerkerék felnitávtartója teleszkópos kialakítású, a távtartó közepébe integrált, kettős működésű, hidraulikus munkahengerrel kerül kitolásra, visszahúzásra a külső kerék, mely egyszerűen működtethető az erőgép hátsó, hidraulikus kiszolgáló csatlakozópárjáról.

John Deere
4. kép. Hidraulikusan állítható nyomtávolságú iker művelőkerék (fotó: beckloenne.de)

A traktorral a belső művelőkerekekkel az eléjük helyezett ékszerű fabakokra hajtunk, így pár centire megemeljük az erőgépet és vele együtt a szélső ikerkerekeket. Ezt követően hidraulikus tömlőkkel rácsatlakoztatjuk a munkahengert a traktor hidraulikus kiszolgálórendszerére, és a kihelyezett körök vezérlésével az ikerkereket kitolhatjuk, illetve visszahúzhatjuk a megfelelő nyomtávolságra. A kerekek távtartója ötszög formájú, nagy vastagságú acéltárcsa, amely az elfordulás, csavarodás ellen nagyméretű acélcsapokon fixált, ezen csúszik vízszintesen a kerék nyomtávállításkor. Az új ikerkerék-megoldás a nyomvonalállítás gyorsítása mellett a közúti vonulás biztonsági kockázatának csökkentéséhez is hozzájárul, hiszen a külső ikerkereket a munka végeztével, a tábla szélén állva is könnyedén behúzhatjuk, így csökkentve a traktor szélességét. Egyelőre az ára nagyon magas, 14 ezer €, ami a széles körű terjedésének sokáig gátja lehet.

traktor
5. kép. A Bevri Duo Swing iker művelőkerék (fotó: heuver.de)

Mellső ikerkerék, külön csapágyazott tengellyel

A mellső iker művelőkeréknek főleg az első tengelyen jó néhány előnye mellett van egy hátránya, mégpedig az alákormányzott kerekek esetén kanyarodáskor a mellső kerék és a külső ikerkerék között jelentősen eltérő kerületi sebesség. Az ikerkerék külső tagja egy nagyobb szögű kanyarodáskor – a különböző nyomtáv miatt – eltérő sugarú íven halad, mint a belső, így kerületi sebességük is eltér. Mivel fixen van a külső kiegészítő kerék a belsőhöz rögzítve, követnie kell az eredeti kerék megtett fordulatát, így plusz terhelésnek és megnövekedett talajellenállásnak van kitéve.

A traktorok nagy részénél az 50-55 fokos teljes bekormányzási szögnél a külső, szélesebb nyomtávon futó ikerkerekek nagy igénybevételt viselnek el. Ez csőtávtartós mellső iker művelőkerekeknél leginkább a fordulókban nagy csavarodási feszültséget okoz a két kerék kapcsolatában, mivel a fixen csavarozott távtartóval kapcsolódnak a belső eredeti kerekekhez. A felnire ható káros hatások fokozott elhasználódást idéznek elő a keskeny profilú, kis felfekvőfelületű gumiköpenyekben is. Amennyiben a traktorral frontfüggesztett munkagépet is üzemeltetnek, akkor a mellső kerekek terhelése még fokozottabb. A fentebb felvázolt probléma megoldására alakította ki a holland Bevri Group a Duo Swing ikerkereket, amely egy olyan távtartóra van szerelve, melynek végén egy külön csapágyazott kerékagy található, és erre kerül felcsavarozásra a kiegészítő kerék, amely így az eredeti keréktől függetlenül tud forogni.

felni
6. kép. A Bevri Duo Swing iker művelőkerék külső tagjának csapágyazása a távtartón (fotó: heuver.de)

Valószínű, hogy a különböző művelőkerék-koncepcióknál a jövőben egyre nagyobb teret hódít majd az ikerkerék-megoldások alkalmazása és felszerelési megoldásaik.

Szerző: Farkas Imre