fbpx

Tizedik hónapja esik az élelmiszer-alapanyagok ára

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 február 10.

Az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) legfrissebb közleménye szerint már a 10. hónapja csökken az élelmiszerár-index. A csúcsot az ukrán-orosz háború kitörését követően mérték.

búza kézben
A búza ára már nem tudott tovább emelkedni, a kukoricáé még igen

A FAO élelmiszerár-indexe januárban átlagosan 131,2 pontot ért el, ami 0,8%-kal alacsonyabb az előző havinál és 17,9%-kal a 2022 márciusában elért csúcsánál. A januári csökkenéshez leginkább a növényi olajok, a tejtermékek és a cukor árindexei járultak hozzá, míg a gabonafélék és a hús árindexei nagyjából stabilak maradtak.

A FAO gabonaárindexe decemberhez képest nem változott, de 4,8%-kal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. A nemzetközi búzaárakdecemberhez képest 2,5%-kal csökkentek, mivel Ausztrália és az Orosz Föderáció termelése meghaladta a várakozásokat. A kukorica világpiaci ára kis mértékben emelkedett a brazíliai export iránti erős kereslet és az argentin szárazság miatti aggodalmak miatt. A rizsárak ugyanakkor 6,2%-kal ugrottak meg december óta, ami a szűkösebb kínálatnak, egyes ázsiai országok erős helyi keresletének és az árfolyamváltozásoknak köszönhető.

A FAO növényolajár-indexe 2,9%-kal csökkent januárban. A pálma- és a szójaolaj világpiaci ára a visszafogott globális kereslet miatt csökkent, míg a napraforgó- és repceolajé a bőséges exportkínálat miatt kényszerült lejjebb ereszkedni.

Lásd még a témában: Az esés dacára történelmi csúcson a terményárak.