fbpx

Ne aprózza el: sorközművelés és sávpermetezés egyben

Írta: Szerkesztőség - 2023 augusztus 03.

A FutureFarming írt róla, hogy az egymenetes munka révén nemcsak fele annyi vegyszer kerül a környezetbe, mint korábban, de üzemanyag és idő is megtakarítható.

 Lemken SprayKit
A műveletek összevonása már önmagában érték, a kevesebb vegyszer egy további előny (forrás: Lemken)

A Lemken kombinálta a mechanika és a vegyszeres gyomirtást. A permetlét tartalmazó fronttartályt (SprayHub) összekapcsolta a kapákkal, minden egyes művelőelemhez egy fúvóka csatlakozik (SprayKit). Ezek állítható magasságban és szögben végzik el a sávpermetezést, miközben a sorközművelés is megvalósul.

Automatikus szakaszvezérlés

Az ISOBUS-on keresztüli elektromos vezérlés lehetővé teszi, hogy a GPS-adatok alapján soronként szakaszolva lépjenek működésbe a szórófejek. Az Azurit típusú precíziós vetőgép esetén pedig a folyékony műtrágya adagolását végzik el a fúvókák vetés közben.

Ennek megkönnyítésére a fronttartály saját áramlásszabályzóval, keverővel és tisztítórendszerrel van felszerelve, amelyek mindegyike az ISOBUS-on keresztül vezérelhető. A fronttartály 1100 vagy 1500 literes kapacitással rendelkezik, plusz öblítő- és kézmosótartállyal, valamint feltöltő szűrővel érkezik. A szilárd vegyszerek feloldásához bekeverő fúvóka is rendelhető, továbbá CTS-csatlakozással az érintésmentes bekeverés is megvalósítható.

28 sorig terjed a konstrukció

Konfigurációtól függően a fronttartály az EC-Weeder kapálógéppel kombinálva akár 28 sor kezelését is elvégezheti. Soronként két fúvóka is működésbe léphet. A sávkezelés természetesen folyékony műtrágyák kijuttatását is jelentheti közvetlenül a növény mellé, a kapák által fellazított sávba. Precíziós vetés során a duplatárcsás csoroszlyákra szerelt SprayKit nyolc sorban adagol a vetőmag mellé folyékony tápanyagot.

Lásd még a témában: Jelentős megtakarítással is vethetünk repcét.