fbpx

Csak olyan gépeket forgalmazunk, amelyeket kipróbáltunk, és beváltak

Írta: MezőHír-2022/5. lapszám cikke - 2022 május 06.

Májusi exkluzív interjúnk elkészítéséért Békés megye felé vettük az irányt, és meg sem álltunk Hunyáig. A 600 lelkes településen található a Kond-Coop Kft. székhelye, amely céget a legtöbben a Kirovec traktorok forgalmazójaként ismerhetnek. Trabach Botond, a cég fiatal értékesítője volt a házigazdánk a beszélgetés során.

– Honnan datálható az érdeklődése a mezőgazdaság, illetve azon belül is a gépek iránt?

– Vidéki srác vagyok, itt töltöttem a gyermekkorom, itt nőttem fel, településünkön jellemzően mindenki a mezőgazdasággal foglalkozik. Nagyszüleim is az agráriumban tevékenykednek, és édesapám is ezen a területen kezdte vállalkozását építeni, még egészen kis koromban. Nem meglepő tehát a mezőgazdasággal kapcsolatos érdeklődésem, érettségi után is Szarvasra mentem, a mezőgazdasági főiskolára. Később már a munka mellett tanulmányaimat gazdasági irányban folytattam.

Trabach Botond értékesítő, Kond-Coop Kft.

A családi cégben milyen területen érezte magát a legjobban?

– Édesapám és egy kollégája több mint 20 éve indította a Kond-Coop Kft.-t, szántóföldi növénytermesztési profillal, ami később sertéstartással, -hizlalással is kiegészült. A gépkereskedelem hat éve tartozik a profilba – engem leginkább ez a feladat hozott és hoz lázba, és kapóra is jött, hogy jó kereskedői vénával rendelkezem.

Mindent kipróbálnak a saját gazdaságukban is

– Hogyan került a gépkereskedelem is a látókörükbe?

– A saját gazdaságunkba kerestünk olyan masszív erőgépet, amely ár/érték arányban kedvező, erős és kis szervizigényű. Az egyik kollégánk találkozott az újragondolt Kirovecekkel, ő ajánlotta a figyelmünkbe. Először nemzetközi vásárokon igyekeztünk ilyen gépet beszerezni külföldön, majd felvettük a kapcsolatot a gyárral is, ahonnan két gépet is vásároltunk. A használat során ezek beváltak, nagyon megszerettük őket, és egyezséget kötöttünk a gyárral a hazai forgalmazásra – így indítottuk a kereskedelmi szolgáltatást is. Gyorsan kiegészült ezután a termékkör a PromAgro márkával, munkagépoldalról, amely szintén orosz gép. Nagy tárcsák, kompaktorok, grubberek találhatók a termékek között. A Kiroveccel ezek kifejezetten jó gépkapcsolatot alkotnak, ezt tudjuk, hisz itt, Békésben kötött talajon gazdálkodunk, ide kellenek ezek az eszközök. További fejlődést hozott Ukrajnából a Technopol márka – kultivátorok, száraprító hengerek, küllős kapák, javarészt növényápolási termékek vannak a palettán. Persze a nyugati gyártóktól is választottunk, a cseh Sukov márkát is felvettük a termékek közé. Ez a cég nagyon magas minőségben készíti ekéit, a kicsitől az óriási méretekig. Most újdonságunk is van tőlük, egy olyan eszköz, amelyik a barázdában és barázda melletti szántásra is alkalmas.

– A gépudvaron egy elég izgalmas önjáró gép is feltűnt…

– Igen, nyitunk további nyugati márkák irányába, és a Sukov új termékei mellett az olasz DCM műtrágyaszóró és a Grim önjáró vegyszerező a következő fontos termék, amivel a piacra lépünk. A Grimből kétféle kivitel van, a Maxi és a GT. Az előbbi 9-10-es, 3500, 4000 és 4500 literes tartállyal rendelkezik, légzsákos, Trimble-előkészítéssel szállítjuk. Ezek 24–36 méteres szórókerettel, EURO 5-ös motorral rendelkeznek. A hasmagassága fix, 1,8 méteres, a nyomtáv egészen 3 méterig hidraulikusan állítható. A GT leginkább a magas kukoricákhoz tervezett gép, a nyomtávja szintén 3 méterig szélesíthető, a hasmagasságot viszont 4 méterig ki lehet emelni! A tartályok a kerekek mellett/fölött vannak, ezért nagyon stabil és célzottan a magas kukoricában egy kiválóan működő gép. A gyártó a jól ismert Bargam csoportból vált ki, évi 60-70 gépet készítenek, az exportjuk ennek kb. 45%-a. A gép árszínvonalban jóval a hazai piacon megszokott alatt van, és nagyon jó az ár/érték aránya.

– Érdekes, hogy a termelés és a gépkereskedelem is megfér egy cégben.

– A kereskedelmi vonalunk sikerét adja, hogy sokkal inkább termelők vagyunk, mint kereskedők. Csak olyan gépeket forgalmazunk, amelyeket kipróbáltunk, és beváltak. Ezért is szlogenünk a gazdáktól gazdáknak.

Nyitnak további nyugati márkák irányába, az olasz DCM műtrágyaszóró és a Grim önjáró vegyszerező a következő fontos termék, amivel a piacra lépnek

– Innen, Hunyáról látják el az egész országot a gépekkel, alkatrészekkel?

– Alapvetően igen. Egyelőre ez az egy telephelyünk van, de tervezünk fejlesztést ezen a téren is. A Kirovec traktort ismerik, tradíciója van, sok idős mezőgazdásztól nem áll távol a márka. Persze ez a traktor már rengeteg fejlesztésen ment át, hisz az EU-ba szállított kivitelek nyugati alkatrészekkel rendelkeznek: Mercedes motorral, Bosch hidraulika-rendszerrel, Trimble előkészítéssel, Wabco fékekkel, és még sorolhatnám. Az elmúlt hat évben kicsit több mint 20 Kirovec traktor talált gazdára, a Technopol különféle termékeiből pedig 20-30 darab. A küllős kapánk is kiváló eszköz, cserepesedés és korai gyomok ellen, biogazdaságokban ez egy megfelelő mechanikus gyomirtó. Ár/érték arányban jó, kicsi a szervizigénye. A Promagro tárcsákból, grubberekből kb. 8 darab talált gazdára, és a Sukov eke is kezd elterjedni. Nyilván nehezen nyitnak a vevők az újra, de ha valaki kipróbál egy ilyen gépet, akkor az a típus rendszerint a környező gazdaságokban is hamarosan megjelenik.

A gyártás nem állt le

– Az erőgépre visszatérve, milyen a szervizigénye, az alkatrész-ellátottsága?

– A kötelező szerviznél többre nem igazán volt szükség. Kizárólagos forgalmazóként miénk a szerviz feladata is, van egy csapatunk, egy alkatrészraktárunk, és ha gond van, mi javítjuk a gépeket. Ez is a kereskedelmi stratégiánk részévé vált, hogy nem állhat le a gép szervizprobléma miatt – ha valami gond van, akkor rugalmasan, azonnal jelentkezünk. A legtávolabbi eladott gép 300 kilométerre található tőlünk. A háború előtt az ellátás teljesen zökkenőmentesen alakult, az új traktoroknál pedig 3-4 hónap volt a szállítási határidő.

– Most háború dúl Ukrajnában. Hogyan befolyásolja az önök munkáját ez a sajnálatos helyzet?

– A traktorgyár működik, a gyártás nem állt le. A logisztika viszont jelenleg akadozik, és ez megnehezíti a vevők kiszolgálását. Ugyanakkor olyan alkatrészbázissal rendelkezünk, hogy az összes, hazánkban dolgozó Kirovec traktort képesek vagyunk kiszolgálni. Mindent tudunk orvosolni, a komplett váltótól kezdve az utolsó apró csavarig minden alkatrésszel rendelkezünk. Hogy mikor áll helyre a kereskedelmi lánc, és hogy mik lesznek az árak, átfutási idők, ezt most senki sem tudja. A másik gyártónk, az ukrán Technopol a múlt héten is hozott egy kamionnyi szállítmányt, ez biztató. Nyílt háború van az országukban, mégis szállítottak. Reméljük, hogy minél hamarabb véget ér az értelmetlen háború – borzasztó megélni, hogy mindez a szomszédban zajlik.

Az elmúlt hat évben több, mint 20 Kirovec traktor talált gazdára hazánkban

A csapadékhiány mindent boríthat

Kicsit visszatérve a termelői oldalra: hol, milyen kultúrákkal foglalkoznak?

– Gyomaendrőd, Körösladány között van a tábláink nagy része. Fő terményünk a kukorica, abból is leginkább csemegekukoricát termesztünk. Lineáros öntözőrendszerünket folyamatosan fejlesztjük, mert ilyen időjárás mellett nincs más út. Emellett napraforgó és kalászosok egészítik ki a termesztett kultúrákat. Állattenyésztésben mélyalmos tartásban a sertéshizlalás a fő profilunk.

– A takarmányt saját maguk állítják elő?

– Törekszünk arra, hogy minél több takarmányt tudjunk magunknak előállítani. Épül az új takarmánykeverőnk, emellett egy újfajta etetőrendszerünk is, amelyet édesapám és a telepvezetők fejlesztettek ki. Ha jól sikerül, még piacra is vezethetjük.

– Mi most a legnagyobb kihívás termelőként?

– Egyértelműen az időjárás a fő probléma. A csapadékhiány mindent borítani tud, ezért áldozunk nagyon sokat az öntözésre. Az inputanyagok ára is az egekben van, és az üzemanyag-ellátás biztosítása sem egyszerű. Egyelőre nekünk stabil a gazdálkodásunk, eddig nem maradtunk sem üzemanyag, sem vetőmag, sem műtrágya nélkül.

A cseh Sukov ekék jól teljesítettek a saját gazdaságban is

– A Kond-Coop Kft. hogyan bírja ebben a régióban megfelelő szakemberekkel bővíteni a csapatát?

– A feladatokat jól el tudjuk látni, de sosem vagyunk elegen, folyamatosan növelni szeretnénk a kollégák számát. Nem egyszerű a fejlődés, de eddig még mindig sikerrel megoldottuk. A céget olyan közép- és felsővezetők irányítják, akik jó csapatot tudtak építeni; ez jó jel a jövővel kapcsolatban is.

– Milyen tervekkel vágnak a jövőnek ebben az erősen felfordult világban?

– Ahogy már mondtam, szeretnénk, ha gyorsan véget érne a háború. Ez sajnos nem rajtunk múlik – ami a mi felelősségünk, hogy olyan gépeket juttassunk el a gazdákhoz, amelyeket mi is használunk, és elégedettek vagyunk velük. Ügyfélközpontú stratégiával akarunk dolgozni, szeretnénk szinte baráti, hosszú távú kapcsolatot kialakítani a gazdákkal. Ma sem csak gond esetén hívjuk egymást, hanem folyamatos a kapcsolattartás – ezt a szemléletet szeretnénk a jövőben is képviselni.