fbpx

Extra agrártámogatás a lengyel függetlenségi csomagban

Írta: Kohout Zoltán - 2022 március 23.

Az ukrán-orosz háború jelentette fordulat Lengyelországban is a nemzeti stabilitás és függetlenség felé tereli az államigazgatást. A kormány új intézkedési terve komoly támogatást nyújtanak a mezőgazdasági termelők jó részének, miután leválasztanák Lengyelországot a putyini Oroszországgal való kapcsolatokról.

betakarítás

Orosztalanítják a gazdaságot

A lengyelek történelmi emlékeiket nem felejtve hagyományosan kritikusak az orosz állammal szemben. A mostani Ukrajnaellenes orosz agressziónak is fő bírálói közé tartoznak, így nem meglepő, hogy olyan kormányzati csomagot dolgoztak ki, amelynek célja, hogy deruszifikálják – azaz „orosztalanítsák” – Lengyelország gazdaságát, energiaszektorát. Az intézkedési csomagban kiemelt hangsúlyt kap a mezőgazdaság és az élelmiszeripar. Ezt több pont is erősíti, például a munkahelyteremtés támogatása, az élelmiszerárak növekedésének megfékezése, illetve a mezőgazdasági termelők plusz támogatása.

Komoly támogatás a lengyel agráriumnak

Nem kis tételről van szó: az 50 hektárnál nem nagyobb gazdaságok alap- és műtrágyatámogatást kapnak majd. Nem is keveset. A  szántókon a hektáronkénti 500 zlotyi majdnem 40 ezer forintot jelent, a rétek és legelők 250 zlotyis szubvenciót kapnak. A lengyel kormány közösségi portálján is megjelent hír szerint a miniszterelnök-helyettes mellett már intenzíven dolgozik a támogatási program megvalósításán a lengyel mezőgazdasági és a klíma- és az energetikáért felelős környezetvédelmi tárca is. „Nincs mindenre befolyásunk. Putyin kiszámíthatatlan, de Putyin-ellenes pajzs programunk következetes végrehajtásának köszönhetően mindent megteszünk annak érdekében, hogy megvédjük Lengyelországot és szövetségeseinket a jövő fenyegetéseivel szemben”, írja a lengyel kormány közleménye.

Illusztráció: Horizont Média/archív