fbpx

A Nufarm és a Nuseed közös bemutatója Szerbiában

Írta: MezőHír-2023/08. lapszám cikke - 2023 augusztus 03. -Hirdetés

Június 26. és 30. között a szerbiai Újvidéken (Novi Sad) rendezték meg a Nufarm és a Nuseed közös Innovációs Szántóföldi Bemutatóját. A két vállalat egyesült szakértelmének köszönhetően a legmodernebb növényvédelmi megoldásokat és vetőmag-technológiákat láthatták az európai gazdálkodók és a média képviselői. A látogatók európai, afrikai és közel-keleti országokból érkeztek.

Nufarm és Nuseed közös Innovációs Szántóföldi Bemutató

A Nufarm

A Nufarm egy több mint 100 éve alapított, globális növényvédelmi és vetőmag-technológiai vállalat, székhelye az ausztráliai Melbourne-ben található, és részvényeit az ausztrál értéktőzsdén is jegyzik. A Nufarm innovatív megoldásokkal segíti az ügyfeleket. Kutatás-fejlesztésük során csak 2023-ban több mint 22 hatóanyagot fognak értékelni közel 100 kísérletben. A cég számára a kísérletek és tesztek a befektetést jelentik a jövőbe.

A Nuseed

A Nufarm vetőmagrészlege, a Nuseed minőségi vetőmagot és kapcsolódó szolgáltatásokat nyújt ausztráliai, európai, észak- és dél-amerikai vásárlóinak. A világon az első olyan vállalat, amely képes növényi alapú ómega-3 vegyület előállítására és kereskedelmi forgalomba hozására, valamint kifejlesztett és piacra dobott egy teljes bioenergia- és takarmányozásialapanyag-technológiát.

Az innovációk

A szántóföldi rendezvényen bemutatták a Nufarm és a Nuseed Európában elérhető, innovatív és integrált megoldásait.

Nufarm-növényvédelem kukoricában

A Nufarm most egy egyedülálló, innovatív, kukoricagyomokat irtó szerkeverék kifejlesztésén dolgozik, amely egymást kiegészítő molekulák koktélján alapul. Ez az innováció a preemergens, kelés előtti időszaktól egészen a késői, posztemergens, 8 leveles stádiumig alkalmazható. Ez a rugalmas programkínálat lehetővé teszi a hatásmódok keverését is, így a kiváló hatékonyság mellett a gyomnövények rezisztenciájának megelőzésével kapcsolatos előnyöket szintén biztosít.

A Nufarm rézalapú megoldásai a hagyományos és a biogazdálkodás számára egyaránt elérhetők. A réz egy esszenciális gombaölő szer, ami bizonyítottan hatékony a növények gombabetegségekkel szembeni védelmében. A Nufarm 1996 óta állít elő kiváló minőségű, rézalapú termékeket. A cég különböző formulációban kínál réztermékeket, többek között nedvesíthető porokat, vízben diszpergálható granulátumokat és folyadékokat.

A Nufarm újradefiniálja a hagyományos, szelektív hatóanyagú, gyomirtóként alkalmazható fenoxiherbicid hatóanyagok felhasználását. Az egyedülálló hatásmechanizmussal rendelkező, a növény aktív növekedési zónáiban koncentrálódó fenoxiherbicidek rendellenes növekedést okoznak, ezáltal elpusztítják a gyomokat. Legfontosabb tulajdonságuk, hogy a növények nem rendelkeznek ellenük kontrollmechanizmussal, így erős ellenféllé válhatnak a nehezebben irtható gyomnövények számára is.

A Dicopur Dropzone egy egyedi, nem illékony formula, melyet a Nufarm az európai piacra is szeretne bevezetni. Az új termék gyorsabb hatást, nagyobb hatékonyságot és enyhébb szagot biztosít, miközben jelentősen csökkenti az elsodródást. A cseppoptimalizálásban rejlő lehetőségeket használja ki, hogy biztosítsa az optimális hatékonyságot és elsodródási profilt. Gabonafélék, gyepek és köztes kultúrák esetében is alkalmazható.

A fenntartható mezőgazdaság témájában a Nufarm felhívta a figyelmet a kertészeti kultúrákra is. Megismerhettük a szamócára összeállított, változatos biológiai portfóliót. Ez lehetővé teszi a termelők számára, hogy egészséges, kiváló minőségű élelmiszereket termeljenek, miközben elősegítik az ökoszisztéma megőrzését.

A NuBio a biológiai megoldások fejlesztője

A Nufarm több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik a biológiai termékek uniós piacra való bevezetésében. A NuBio – a Nufarm bejegyzett márkája – célja a szermaradvány-minimalizálás, a rezisztenciakezelés és a minőség javítása. A vállalat a biológiai növényvédelmi megoldásokra, a biostimulánsokra és a talajegészségre helyezi a fókuszt.

A NUCROP-nak, a Nufarm burgonyadeszikkáláshoz használható, hibrid elektromos gyomirtójának a bemutatója még jobban kihangsúlyozta a vállalat elkötelezettségét az új, környezetbarát alternatívák fejlesztése iránt. Ez egy teljesen új technológia, amely a Volt.fuel nevű elektrolitot kombinálja az elektrofizikai gyomirtással. A növényeket szerves eredetű, vezető hatású folyadékkal permetezik le, majd elektromos sokk alkalmazásával a gazdálkodók nagy hatékonysággal és a hagyományos elektromos gyomirtási technológiákhoz képest alacsonyabb energiafogyasztással fékezhetik meg a gyomokat. Ráadásul kevesebb maradvány jellemző, míg a hatás különösen gyors és látványos. A NUCROP jelenleg burgonyadeszikkálásra rendelkezik engedéllyel, azonban már vizsgálják cukorrépa és kukorica vetés előtti kezelésére, sorközművelésre, zöldtrágyázásra. Emellett dísznövényeken és gyepeken is használták már sás és ecsetpázsit elleni védekezésre. A rendezvényen élőben is megtekinthettük a technika alkalmazását, valamint az előző hetekben végzett kezelések hatékonyságát.

Burgonyadeszikkálás hibrid elektromos gyomirtóval

A Nufarm a Liverpooli Egyetemmel közösen új projektet indított a termékek teljesítményét javító, új technológiák kifejlesztésére. A fejlesztés célja a kijuttatott mennyiségek csökkentése a hatékonyság veszélyeztetése nélkül. A mikrorészecske-technológiával készülő, új formulációjú termékeket először Európában vezetik be, ahol egyre nagyobb a nyomás az engedélyeztetés részéről a fenntartható mezőgazdasági megoldások iránt. Jelenleg is számos szántóföldi kísérletben tesztelik gabonafélék, gyümölcsösök és gyepek esetében.

A Nufarm az Agronomy Solutions App segítségével ötvözi a digitális technológiát a hagyományos gazdálkodási módszerekkel. Az applikáció számos funkciót kínál, többek között a tankkeverék-kompatibilitás ellenőrzését, az Agronomy Solutions döntéstámogató eszközt és permetezési előrejelzést. Az alkalmazás részletes ajánlásokat ad a kijuttatandó mennyiségekre, az időzítésre és a növekedési szakaszokra vonatkozóan. A felhasználók a segítségével optimalizálhatják a Nufarm-termékek használatát.

Nuseed napraforgóhibridek új generációja

A NUSEED BEYOND YIELD® programjában a nagy teljesítményű hibridjei kedvező tulajdonságait kombinálja. Az újvidéki programon bemutatták a napraforgóhibridek új csoportját. A szuperkorai érésű napraforgóhibridek nagyobb rugalmasságot kínálnak a termelőknek a másodvetés vagy a korai betakarítás lehetőségével, biztosítva, hogy elkerüljék az aszályos körülményeket, és kora nyáron vagy késő ősszel takarítsák be a termést. Ez csökkenti a kockázatot, miközben optimalizálja a hektáronkénti termelékenységet.

Carinata, az energianövény

A Nuseed Carinata nevű, fenntarthatóan termeszthető energianövénye bizonyítja a vállalat elkötelezettségét az éghajlatváltozás mérséklése és a természeti erőforrások megőrzése iránt. A Carinata egy olyan egyedülálló, nem élelmezési célú, olajos magú takarónövény, amelyet szerződéses alapon termesztenek a meglévő mezőgazdasági területeken a fő vetésforgónövények között. A Nuseed Carinata a termőföld eróziótól való megóvásával, a levegőben található szén megkötésével és a talaj regenerálásával járul hozzá a fenntartható mezőgazdasághoz. A betakarított termést alacsony karbonlábnyomú üzemanyagként hasznosítják például a légi közlekedésben, amivel hozzájárulnak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez. A melléktermék pedig egy új, magas fehérjetartalmú, GMO-mentes takarmányliszt.

A Nufarm és a Nuseed Innovációs Szántóföldi Napja megmutatta a Nufarm elkötelezettségét a fenntartható mezőgazdaság és az élelmezésbiztonság iránt. Az innovációk segítségével a Nufarm támogatja a gazdálkodókat, hogy egészséges és tápláló élelmiszereket termeljenek, miközben megóvják a környezetet a jövő generációi számára.

Összeállította és fotózta: Sós Rita

Nufarm