fbpx

Nagyon keresett a gomba, a szokatlan fajok is jól fogynak

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 december 20.

A gomba is drágult, de nem olyan mértékben, mint más élelmiszerek – ezt szinte észre sem vesszük. Hús helyettesítésére és étrendünk színesítésére is szívesen vásároljuk. A kereslet a hollandok szerint közel megháromszorozódott.

 

gomba
A csiperke a legkedveltebb, de már más fajokkal is kísérletezgetünk (forrás: biofungi.hu)

 

Nincs olyan gomba, amit meg ne vennének

„Óriási kereslet a kiskereskedelemben a gombák iránt, mindegyik jól fogy” – mondja a holland Maurice Koppen. Az Oakfield Champignons-nál most minden munkáskézre szükség van. Mivel az éttermek csak korlátozott ideig tartanak nyitva, a kiskereskedelmi szektorban adnak el sokkal több gombát. Az Oakfield elsősorban a holland és francia szupermarketek felé irányuló értékesítésekre összpontosít. „Nincs olyan gomba, amelyik most ne menne jól” – jegyzi meg elégedetten Koppen.

Szerinte a kereslet közel megháromszorozódott. Épp ezért az ágazatban a legnagyobb kihívást a megfelelő munkaerő rendelkezésre állása és a termelési kapacitások szűkössége jelenti. Szomorúan hozzáteszi: a kelet-európai alkalmazottak is haza akarnak menni az ünnepekre. Ez azzal jár, hogy a következő hetekben a kereslet biztosan meghaladja a kínálatot, azaz a gomba is drágulni fog.

 

A bionál is jobban nő az egzotikus fajok piaca

Koppen úgy látja, hogy kelendőbbek lettek az egzotikus gombák. Ugyanis sokan húshelyettesítő termékként fogyasztják, és szeretnének változatosan étkezni. Óriási a kereslet a laska, a bükkfa-, a rózsa és a gesztenyegomba iránt – említ a cégvezető néhány példát. Az Oakfield bio változatban is szállítja a termékeit, ami a gombatermesztésben nem jelent nagy kihívást. A biotermékek iránti kereslet folyamatosan nő, de ennél is dinamikusabban bővül a szokatlan gombák piaca – figyelte meg a szakember.

Magyarországon már több pályázat is nyílt gombaházak korszerűsítésére, legutóbb a komposztüzemek energetikai fejlesztésére és csomagolókra lehetett támogatást kérni akár 2 milliárd forint értékben. A KSH adatsora szerint hazánkban idén október végéig 8 százalékkal drágult a gomba. Mutsy Árpád, Bio-Fungi Kft. vezetője is úgy látja, hogy a járvány alatt nőtt a gombafogyasztás. Bár sokat fejlődött az ágazat, Magyarország még mindig importra szorul gombából.