fbpx

Az agrárium profitál a Keleti nyitás politikájából

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 július 06.

A magyar kormány 2012-ben indította el a „Keleti nyitást”. Azóta Kazahsztánnal kifejezetten megélénkültek a kapcsolataink. Ebből leginkább a mezőgazdaságunk profitál.

búzabetakarítás
Kazahsztán szívesen fogadja a magyar vetőmagot (forrás: azernews.az)

Az agráriumnak jól jött

„Lassan három évtizede ápolok üzleti és partneri kapcsolatot Kazahsztánnal, és olyan lehetőségeket hirdetek, melyek produktív előnyöket jelentenek mind a kazahsztáni, mind a magyar cégek számára” – hangsúlyozta Horváth László, a LAC Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki egyben a Kazah Köztársaság tiszteletbeli magyarországi konzulja és a Magyar-Kazah Üzleti Tanács társelnöke is. Az Üzleti Kazahsztán nevű újságnak adott interjúban úgy vélekedett, hogy a Keleti nyitás programja a világválság tükrében előrelátó kezdeményezésnek bizonyult. „Külön kiemelném a mezőgazdasági szférát, hiszen a vetőmagtermesztés és az állattenyésztés hosszú távú lehetőségeket rejt.”

A vetőmagszektor Magyarország egyik legprofesszionálisabb ágazata – emelte ki a tiszteletbeli konzul. A magyar hibridkukorica-vetőmagok az elmúlt években jó terméseredménnyel szerepeltek a kazahsztáni viszonyok között, és jól teljesítettek a kalászos vetőmagok, olajos magvak is. Hosszú évek óta folynak itthon olyan munkák, melyek a kazah termelésre fókuszálnak. Tervben van egy kazah mezőgazdasági komplexum létrehozása is, amelyik nemcsak vetőmagot és takarmányt termelne, de minta lehetne más mezőgazdasági szektorok számára is, pl. zöldség- és gyümölcstermesztés, illetve feldolgozás számára (tejüzem, húsüzem, gyümölcs-feldolgozó). Mindezt egy kazah–magyar mezőgazdasági pénzügyi alap segítheti – sorolta a szakember.

Tudást adunk

A Kazah Köztársaság nagyjából akkora, mint egész Európa, többféle éghajlati övezete van, benne számos talajtípussal. Kazahsztán északi részén, ahol hideg az éghajlat, rozst és búzát vetnek. Délen, a kínai határhoz közel pedig kukoricát. A Pannon Breeding program keretében találunk olyan fajtákat, amelyek ellenállnak a szélsőséges éghajlati viszonyoknak is – emelte ki Horváth László. Az állattenyésztéssel kapcsolatban az extenzív tartásnak van hagyománya a térségben, de fokozatosan változnak a technológiák.

Sok kazah diák tanul Magyarországon, akik az itt megszerzett tudást hazavihetik. Jelenleg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) együttműködését mélyítik el a Kazah Nemzeti Agráregyetemmel – közölte a szakember. „Különösen azt szeretnénk, ha Kazahsztán kormánya a kazahsztáni Stipendium Hungaricum kvótából 30 jelentkező számára biztosítana helyet, kiemelten az agrárkutatásban. A MATE nyitott közös online kurzusok szervezésére is a kazahsztáni egyetemmel.”