fbpx

Kerülhetnek parkolópályára a klímavédelmi intézkedések?

Írta: Barna Ferenc - 2022 április 22.

Krízisek közepén érkezett a Föld napja idén: sokasodnak azok a javaslatok és döntések, melyek a háborúra és a kibontakozó gazdasági válságra hivatkozva parkolópályára állítanák a zöldítéssel kapcsolatos intézkedéseket. A környezet- és klímavédelem nemzetbiztonsági jelentőségére és az alakuló új kormány felelősségére hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország.

Mezőgazdasági hasznosítású föld
A klímaváltozást szenvedi a mezőgazdaság (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A mindennapi valóság – sokasodó krízisek

A harmadik évébe forduló világjárvány, a pusztító háború Ukrajnában, egy globális gazdasági válság veszélye, az extrém téli aszály alkotta krízis mutat rá energiafüggőségünkre, a nemzeti önellátás fontosságára, az élelmiszerek drágulására és az időszakos ellátási problémákra.

A környezeti, gazdasági és társadalmi krízisek most is tapasztalható sokasodása és egymásba érése nem csupán egyszeri peches időszakot fémjeleznek, hanem sokféle fenntarthatósági probléma (klímaváltozás, társadalmi egyenlőtlenségek, természeti erőforrások leromlása) kísérőjelenségei. Egy olyan lehetséges rossz forgatókönyv első fejezete, mely a ma ismert világunkat állandósult válságkezelésre és szükségállapotba kényszerítheti.

A Föld napja a bolygó és az élhető környezetünk megóvására hívja fel a figyelmet. Ennek fényében különösen fontos, hogy milyen választ adunk a stresszhelyzetekben: a háború és a gazdasági válság árnyékában sem rakhatjuk félre a környezet- és klímavédelmet.

Az előttünk álló, elkerülhetetlen intézkedések:

  • a helyben termelt és feldolgozott élelmiszer;
  • a rövid ellátási láncok visszaépítése;
  • a decentralizált megújuló energiatermelés;
  • az energiahatékonyság növelése;
  • a mezőgazdaság természetes vízmegtartásra és talajkímélő módszerekre alapozott fejlesztése;
  • a belvizek és árvizek természetes megtartása, a villámárvizek csökkentése;
  • a szén-dioxid tárolása az örökerdők területének növelésével…

Nemcsak környezetvédelmi szempontból fontos ez a lista, de a nemzeti ellenálló képesség és szuverenitás, valamint az élelmiszer-biztonság érdekében is kihagyhatatlan elemeket tartalmaz.

Öntözőberendezés működés közben
A környezetvédelem nem szorulhat hátérbe (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Ellentmondásos, de megmagyarázható

A természet- és környezetvédelemért felelős agrárminiszter egyeztet és működik együtt a nagyüzemi mezőgazdasági termelőkkel, a fakitermelésben érdekelt erdészeti gazdaságokkal, a peszticidforgalmazókkal és más olyan agrárszereplőkkel, akik jellemzően a zöldítés enyhítéséért szólalnak fel.

„A természetvédelem leértékelődésére számos más példát is tudunk hozni az elmúlt évtizedből, amik világosan mutatják, hogy a környezetügy begyűrése az agrártárca alá nem a várt érdemi integrációt eredményezte, hanem a környezet- és természetvédelem kormányzati súlyának végzetes csökkenését” – mondta Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgatója.

Az egészséges környezet megőrzése és az éghajlatvédelem elsősorban társadalmi érdekeket szolgál – bár nem csekély a gazdasági haszna, de az csupán hosszú távon értelmezhető –, ezért a környezetvédelem ügye háttérbe fog szorulni a rövid távú érdekekkel, ezért a kormányzatnak tudatosan be kell avatkoznia, egyensúlyt kell teremtenie.

Forrás: WWF Magyarország/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc