fbpx

A növénybiztosításra költött pénz gyorsan megtérül

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 április 21.

A biztosítóknak tavaly a támogatott növénybiztosításokra beérkezett összeg harmadát kellett visszafizetniük, a kiegészítő biztosítások esetén pedig több mint a hatszorosát. Az állam is komolyan besegít a díjfizetésbe.

A fagykár egyre biztosabban bekövetkezik (fotó: Horizont Média)

A mezőgazdasági díjbevételek összesen 22 milliárd forintot, míg a kárfizetések 10,9 milliárd forintot tettek ki 2021-ben. A gazdálkodók a befizetések közel 90 százaléka után vettek igénybe legfeljebb 70 százalékos állami díjtámogatást. A növénybiztosítási ágazat hegemóniája továbbra is fennáll, a tavalyi évben az összbevétel 87,1 százalékát adta.

A támogatott biztosítási összeg harmada csorgott vissza

A legtöbb díjat az „A” típusú növénybiztosításra fizették be tavaly, ez az összes befizetés bő felét adta. A második legnagyobb összeget a „C”, végül a „B” biztosításokra fizették be a gazdálkodók. Mindhárom kategóriában nagyjából a befizetett összeg harmadát utalták vissza a biztosítók valamilyen káresemény miatt. (A díjak 70 százaléka pedig állami támogatás.) A nem díjtámogatott növénybiztosítások esetén a jég-, tűz- és viharkárra kötöttek legtöbben biztosítást. Az elmúlt öt évben a kiegészítő biztosításokra mindig többszörös összeget fizetnek vissza, mint amekkora befizetés történt a kasszába, tavaly bő hat és félszeres volt a különbség a ki- és a befizetés között.

Jóval több pénzből valósult meg az átlagos kártérítési hányad (forrás: AKI)

A jégkár esélyét jól eltalálták a befizetők

Mindent egybevetve a növénybiztosítások kárhányada 51 százalék volt, ami átlagosnak mondható, ám 20 százalékkal magasabb befizetési összeg mellett értük el. Az állatbiztosítások esetén a kárhányad a befizetett összeg negyedét tette ki, míg a vagyon- és felelősségbiztosítások esetén az ötödét. A jég és tűz kockázati tényező esetén 42,9 százalékos, a vihar esetén 15,7 százalékos kárhányad keletkezett 2021-ben.

A részletes adatok itt találhatók.