fbpx

Hódító India: nálunk is gyártat növényvédő szert

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 01.

India fejlődő növényvédőszer-gyártása Európában is egyre erősebb jelenléttel jár. Egy viszonylag új szereplő hazánkban bővíti kapacitásait, de a termékei nem itthon versenyeznek a többi gyártóéval.

szijjarto peter
Szijjártó Péter Sajóbábonyban (Forrás: Szijjártó Péter Facebook oldala)

 

A sajóbábonyi Kischemicals fejlesztésére több mint 11 milliárd forintot fordítanak, amihez a kormány 4,4 milliárddal járul hozzá. A társaság 7 ezer tonnával a duplájára növeli a növényvédő szerek és egyéb vegyipari termékek gyártását. A beruházással emellett 30 új munkahely létesül, így a cégnél több mint kétszázan dolgozhatnak majd. – írja a napi.hu

 

Nem itthon versenyeznek

A sajóbábonyi gyárban olyan termékeket fognak gyártanak, amelyek ebben az iparágban a legmodernebbnek számítanak. A készítmények 98 százalékát főleg Európán kívüli piacokra exportálják – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházás múlt havi átadóján. A Kischemicals elsősorban az Európai Unióban, az Egyesült Államokban, Törökországban, a Dél-Afrikai Köztársaságban, Ausztráliában, Japánban és Indonéziában értékesíti termékeit. A telephely megnyitása óta a vállalat a vevők igényeihez mérten többször bővítette termelőkapacitását, valamint kiépített egy új, szuperaktív gyomirtóalapanyag-gyártósort is.

 

Hódító India

„A cég 2008-ban kezdte meg működését, majd egy dinamikus fejlődést követően 2015-ben érkeztünk el egy nagy mérföldkőhöz, amikor indiai, szakmai, családi befektetők megvásárolták a 70 százalékát a vállalatnak. (…)” – mondta Orovecz Olivér, a Kischemicals ügyvezető igazgatója. A jelenlegi beruházás három termékcsaládra vonatkozik, amelyeket házon belül fejlesztettek ki. A menedzsment elképzelése az, hogy a Kischemicals hatalmas erővé váljon a vegyiparban és a növényvédő szerek területén – ismertette a terveket Gaurav Jagdish Astik, aki a szintén 2015-ben alapított, indiai Vr Finechem Private Limited egyik igazgatója is. Az indiai agrokémiai cégek felértékelődésével ebben a cikkünkben foglalkoztunk. Ma a világ hetedik legnagyobb növényvédőszer-gyártója is Indiában található. Az indiai beruházók a kilencedik legnagyobb beruházói közösséget alkotják ma Magyarországon, az Indiából érkező beruházások értéke meghaladja az 1000 milliárd forintot – írta az esemény kapcsán Szijjártó Péter a Facebook oldalán.

 

Cél: 25 milliárdos árbevétel

Az Opten 2019-es adatai szerint a Kischemicals nettó árbevétele közel 8,8 milliárd forint volt, ami 3,9 százalékos növekedés az előző évhez képest. A cég árbevétele a közel 7000 tonnás bővüléssel várhatóan a háromszorosára nő, valamint az automatizált gépsorok miatt a hatékonyság is növekedni fog. A Kischemicals adózás előtti eredménye tavaly több mint 900 millióra rúgott, ami megközelítőleg 44 százalékos emelkedést jelent egyetlen év alatt. A cégről legutóbb 2019-ben írt a sajtó, amikor egy tartály záró eleme meghibásodott, és veszélyes gázok kerültek a levegőbe, ám ez a lakosságot nem veszélyeztette.