fbpx

Szelíd a szója ára, lejjebb csalogatja a többi olajmagét is

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 június 20.

Brazíliából Kínába irányuló szójaexport erősen visszaesett a tavalyi évhez képest, ez pedig csökkenő árakat hozott a piacon. Válaszul az Egyesült Államokban és Brazíliában az ipari feldolgozás kapott támogatást, ami megfogta az olajmag áresését.

szójatábla
Legalább egy olajnövény megfizethető marad (fotó: Horizont Média)

Az Oil World szerint májusban Brazília az előző év azonos időszakához képest Kínába 10,1 millió tonna helyett csak 6,4 millió tonna szójababot szállított ki. Csökkent a kivitel az EU-ba, Törökországba és Thaiföldre is. Mindent egybevetve tavaly májusban csaknem 15 millió tonna babot exportáltak a brazilok, most viszont csak 10,6 millió tonnát. A különbség akkora, hogy reagálnia kellett rá a piacnak: egyrészt csökkent a szója ára, másrészt élénkült a hazai feldolgozás, végül pedig megnőtt a szójaolaj és -liszt exportja.

Összességében 2022 első 5 hónapjában Brazília szójaolajból 60%-kal nagyobb mennyiséget adott el a világpiacon, a 957 ezer tonnás volumen kétharmadát India vásárolta meg. De szójababból is 28%-kal növelték a kivitelt, a 8 millió tonnás mennyiség csaknem fele az EU-ba érkezett.

Közben az Egyesült Államokban is élénkült a szójabab feldolgozása, így most a várakozásokon felüli mennyiséggel rendelkeznek szójaolajból. Chicagóban a júliusi és a novemberi szállítási határidőkre is esett a bab ára, utóbbi most kis emelkedéssel 569 dolláros (216 ezer Ft) szinten tart tonnánként. Az amerikai farmerek június 12-ig a tervezett szójaterület 88%-át vetették be, és a növények 70%-a van jó vagy kiváló állapotban.

A jó szójatermés kulcsfontosságú az alternatív olajmagok szempontjából. Képes lejjebb hajlítani a repce és napraforgó árát is, noha ezeket egészen más célokra használjuk. A szójaliszt fontos takarmány-alapanyag, így közvetlen hatása van az állattenyésztés költségeire, végeredményben a hús árára. Ez mindenképpen jó hír a magas gabonaáraktól szenvedő állattenyésztőknek.

Ez a cikk is érdekelheti: Bőséges olajmagtermés készül, kérdés, hogy célba ér-e.