fbpx

Olcsó hatóanyagból így lesz drága növényvédő szer

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 március 25.

A decemberi árcsúcs után látványos zuhanásba kezdett a növényvédő hatóanyagok ára. A gyártói kapacitások folyamatosan bővülnek, ezen az oldalon most sincs változás. Az orosz-ukrán konfliktus más téren hozott bizonytalanságot a rendszerbe.

Datura táblaszegély
Táblaszegély mérgező magvú csattanó maszlaggal (fotó: Horizont Média)

Megnövekedett a gyártás

Kína elsődleges fontosságú a világ vegyipari termelésében. Az átmeneti nehézségeket követően az ázsiai ország rendezte sorait, és idén megnövelt, korszerű gyártói kapacitásokkal indította el a hatóanyagok és generikus készítmények előállítását. A megnövekedett gyártás olcsóbbá tette a vegyi anyagokat, így folytatódik az év elején kialakult, lefelé mutató ártrend. Az alábbi grafikon a február végi árakat mutatja, de a múlt héten már ennél is olcsóbb volt a glufozinát. A gyomirtó hatóanyag kilónkénti ára 37 USD/kg-ra süllyedt, a glifozáté pedig már 11 dolláros szinten jár.

gyomirtók ára
Forrás: AgriBusinessGlobal

Kínában az új kapacitások beindulását „hagyományosan” erős árcsökkenés kíséri, ami különösen az új termékek piaci bevezetési szakaszát jellemzi. Legutóbb a Lier Chemical és a Yongnong Chem jelent meg új, 41 dolláros glufozináttal a piacon, a mostani ár ezt jóval alulmúlja. 2022 végére pedig a Veyong ígér további glufozinát-mennyiséget a mezőgazdaság részére. Nemcsak a gyomirtók ára zuhant az elmúlt hónapokban, épp ilyen meredek esést produkáltak a gomba- és rovarölő hatóanyagok is.

Hatalmas piaci kockázatok

A jelenlegi kelet-európai fegyveres konfliktus azonban a második világháború óta a legnagyobb bizonytalanságot hozta el a világpiacra – vélik az elemzők. A Coviddal, a globális energiahiánnyal és a magas nyersanyagárakkal együtt ez is hatással van a vegyiparra. Az európai gyártóüzemek működését például veszélyezteti, hogy Oroszország látja el az EU-t a szükséges földgáz mintegy 40%-ával. Márpedig Európa elsősorban nem kész növényvédő szert, hanem hatóanyagokat vásárol, amiket kész termékké formulázva ad el a mezőgazdaság számára. Ez az oka annak, hogy az olcsó alapanyagból drága készítmények születnek.

Másrészt az Ázsiában gyártott generikus készítmények kínálata várhatóan stabil lesz, és amennyiben az ellátási láncok nem sérülnek, elérhetők is maradnak a megrendelők számára. Kína az ellátási gondok nyomán újraértékelte az ipari termelés szénellátását, a kormány pedig garantálta, hogy az ipari áram eladási árát legfeljebb 20%-kal emeli 2022-ben. Azonban a világgazdaság egészére igaz, hogy a kockázati tényezők nagyok. Ha a monetáris politikák lazák maradnak, ha zavart szenved az áruszállítás és hiányjelenségek alakulnak ki, akkor kezelhetetlenné válik az infláció.

Lásd még a témában cikkünket: Lecsengőben a konténerhiány, mégis kevés az alapanyag.